Elazığ’ın Sün Köyü’nde üzüm üretiminin fazla olması ve üzümün pazardaki değerinin arttırılması amacıyla Tarım ve orman Müdürlüğü ile İş Kur tarafından düzenlenen “Koruktan gelen Şifa“ projesi ile 30 kadın üreticiye eğitim verildi.

Eğitimlerle birlikte Koruk suyu üretimi başlarken; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, ETSO Başkanı Asilhan Arslan projeyi yerinde inceledi.

KARAHAN: İNSANLARIN SOFRALARINA ULAŞTIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Tarım İl Müdürü Turan Karahan, “Bu bölgede Kuzova Bölgesi’nin tamamında olduğu gibi Sün Köyümüzde de üzüm üretiminin fazla olması ve özelliklede pazar alanında yaşadıkları sıkıntıları gidermek ve üzümün pazardaki değerini arttırmak için Ortaçağdan beri kullanılan ve "Koruktan Gelen Şifa" dediğimiz proje ismi ile hayata geçirdiğimiz koruk suyunun üzüm suyunun tekrardan sofralarımızdan yer alması için bakanlığımıza sunduğumuz 26 bin liralık projeyi destekleri ile biz burada İŞKUR İl Müdürlüğümüz desteği ile 30 kadın üreticimize eğitim verdik. Arkasından almış olduğumuz malzemelerle koruk suyunu biz yeniden hem Türkiye’de ki hem de dünyadaki insanların sofralarına ulaştırmayı düşünüyoruz” dedi.

ÇINAR: İKİ KALENİN ÖNÜNE GEÇEMEDİK

Dernek hakkında bilgi vererek Sün Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hikmet Çınar, “Derneğimizi 2010 yılında kurduk. 5 mahalleden oluşan Sün Köyü halkının sosyal ve kültürel birlikteliği ile yardımlaşma ve dayanışmasını sağlamak amacıyla kurduk. Sizden ricam şu gördüğünüz alanı bundan 15 yıl önceki valimiz Lütfullah Bilgin spor kompleksi yapmak için köyümüze teşrif etti ve iki kalenin önüne geçemedik. Gördüğünüz alana gençlerimiz için değerlendirilmesi için devletimizin yarım bıraktığı işi tamamlamanızı, içinde halı saha voleybol sahası olan o alanımızın değerlendirilmesini istirham ediyorum” diye konuştu.

ARSLAN: ÇALIŞMALAR ÜRETİYORUZ

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, “Bu modern piramit dediğimiz yapılanma modeli ile tabandan zirveye doğru yürür. Sayın valimizin himayelerinde biz buna inandık ve tüm mücadelemizi, organizasyonumuzu, ekonomik yapımızı bu anlamda yapmaya çalışıyoruz. Bazen eleştiriliyoruz. Diyorlar ki niye dağ taş geziyorsunuz. Dağlarımız, taşlarımız, ovalarımız, köylümüz, tüm kırsal değerlerimiz bizim en değerli varlıklarımız ve biz buna inanıyoruz. Hak ettikleri değeri vermek, onları en yüksek derecede temsilini sağlamak adına çalışmalar üretiyoruz” açıklamalarını kaydetti.

ARSLAN: BU BİR ÖRNEĞİMİZ

Başkan Arslan, “Hep doğal olanaklarımızı ekonomi ile buluşturursak, marketlerde raflarda tüketici ile buluşturuşsak biz ekonomik kalkınmamızı sağlayacağız dedik. Bugünle alakalı burada koruk suyunun yeniden ekonomiye kazandırılması onun en iyi hijyenik ortamlarda ambalajlarla işlenip markete sunulması adına çok güzel mesafeler alındı. Bu bir örneğimiz. Üzüm şerbetimiz de gelecek. Eklenecek ürünlerimiz var ve köylülerimiz insanlığımızın yaşadığı alanlar piramidin altından kalkınmaya başlayacak” dedi.

ARSLAN: BÖYLE BİR AR-GE MERKEZİNİ BAKANLIĞIMIZA KAZANDIRACAĞIZ

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan "Bilim Sanayi ye Teknoloji Bakanlığı’na gastronominin gelişmesi adına 5.1milyon liralık proje yazdık. Amacımız sizlerin yerde ürettiğiniz tüm ürünlerimize yüksek katma değer kazandırmak. Koruk gibi, diğer sebze meyvelerimiz gibi. Onları marketlerde sunabilme adına her koşulların bilimsel çalışmalarını yapma adına böyle bir AR-GE merkezini bakanlığımıza kazandıracağız” ifadelerinde bulundu.

KALDIRIM: MARKALAŞMA ÇALIŞMALARINI YAPACAĞIZ

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Burada gerçekten Elazığ’ın kendine has değerleri çok fazla. Tarihi bakiyesi fazla, değeri fazla müthiş bir kültürü var. Bizim artık bu yöresel ürünleri, yöresel olmaktan çıkarıp tadını, dokusunu, özelliğini bozmadan kendine has yapısını bozmadan biraz daha çalışmalarla, daha katma değerli hale getirip dünya piyasasına sunmamız lazım. Sunduğumuzda gerçekten başarının da geldiğini gördük. Burada markalaşma önemli, paketleme önemli, pazara uygun üretim yapmak önemli. Bunları da hep beraber sizlerle yapacağız. Elazığ’da güzel çalışmalar var. Hem bu tür kurslar yapılıyor. Hem başkanımızın himayelerinde kooperatifleşme çalışması var, girişim grupları oluşturuluyor. Özellikle bu tür üretimlerde bilimsel desteği, AR-GE yapmak. O bilgiyi aktarmak, dünyaya daha fazla üretim yapabilme, o noktaya gelebilme. Hem de finansman imkanlarını geliştirip finansman sorunlarını çözüp bu ürünlerini inşallah dünya pazarına sunmuş olacağız. İnşallah burada koruktan da kursiyerlerimizden girişimciler, üreticiler çıkacağını düşünüyorum. Bu konuda da desteklerimiz devam edecek. Elazığ gelişiyor, güzelleşiyor. Ama Elazığ bir bütün halinde gelişiyor, güzelleşiyor, kalkınıyor. Önemli bir üretim merkezi haline geliyor. Burada tabi özellikle değerli girişimcilere çok ihtiyacımız var. Onların dokunuşuna ihtiyacımız var. Özellikle yöresel ürünlerde ciddi bir markalaşma yapmamız lazım. Burada orcikle, ağın leblebisini gördük. Bugün Amerika’ya bile ihraç edilir hale geldiler. Biz bunların tanıtımını yapacağız, markalaşma çalışmalarını yapacağız” diye ifade etti.

KALDIRIM: GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPIYORSUNUZ

Hikmet Çınar’ın talebini de değerlendiren Vali Kaldırım, “Başkanımız destek istediler. İnşallah desteği vereceğiz. Desteği sizin için değil başkanım güler yüzle karşılayan küçük kızlarımız için vereceğim. Geleceğimiz onlar. Güzel çocuklarımız için, yavrularımız için inşallah desteği vereceğiz. Güzel çalışmalar yapıyorsunuz dernek olarak” dedi.

KALDIRIM: YÖRESEL MARKET KURMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Vali Kaldırım, Elazığ’a gelen yerli ve yabancı turistlerin yöresel ürünlere rahat ulaşabileceği yöresel market kurma çalışmalarının da devam ettiğini söyleyerek, “Bir yöresel market kuralım. Yani sadece buradan dünyaya ürün gitmesin. Türkiye’nin değişik bölgelerine ürün gitmesin. Buraya gelen insanların da gezebileceği yöresel özelikleri olan, kadınlarımızın üretimlerini yaptığı sergileri, hem de satış yapabildiği bir mekanda kuralım. İnşallah onun çalışmaları da yapılıyor, devam ediyor. Onu da sağlayacağız. Hep beraber inşallah hareket edersek; herkes emek koyarsa, alın teri koyarsa başarı da gelecektir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Kaldırım, ETSO Başkanı Arslan ve beraberindekiler Sün Köyü’nde üreticilerin yaptığı çalışmalar inceledi.