ATV ekranlarında yayınlanan ve Müge Anlı’nın hazırlayıp sunduğu “Müge Anlı ile Tatlı Sert” programında bir kadın Zazaca konuşmuştu.

Müge Anlı ise kadını “anlaşılmayan bir dilde” konuştuğu gerekçesiyle yayından almıştı.

Sosyal medyada ise #ZazalardanÖzürDile başlığı ile bir kampanya başlatılarak Müge Anlı’ya çağrıda bulunulmuştu.

Sosyal medya kullanıcıları Müge Anlı'dan canlı yayında yaşanan olaydan ötürü Zazalardan özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

Yaşanan bu olayların ardından ise Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

EROL: İNSANLARIN ANA DİLLERİ YOK SAYILAMAZ

Herkesin tarihi kökenlerinden, kültüründen,  doğum ve yaşam haklarından gelen bir hakkı olduğunu belirten Milletvekili Gürsel Erol, “Bu haklardan bir tanesi de doğal olarak ana dilleridir. İnsanlar dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar tabi ki ana dillerinin olması gayet doğaldır. Devletin kullanılan bir resmi dili vardır. Türkçedir o asla tartışılamaz ve yorumlanamaz. Ama insanların ana dilleri de yok sayılamaz. Günlük hayatta insanlar bu ana dilini rahatlıkla kullanabilirler. Hatta bununla ilgili de ülkemizde son zamanda önemli bir gelişme olmuştu. Sanıyorum bu unutuldu. Adliyelerde Türkçe bilmeyen Yerel ana dilleri tercüme etmek için Türkçe çevirim için resmi tercümanlar görevlendirildi. Yani bunu Türkiye’de böyle büyütmeyi,  dili yok saymayı doğru bulmam. Türkçe devletimizin resmi dilidir. Ama doğal olarak çeşitli etnik guruptaki vatandaşlarımızın yaşam haklarından kaynaklı ana dillerinin de varlığını inkar etmek doğru olmaz” dedi.