Veli Aksu: Devletin Özel Okullar Konusuna Çok Acil Müdahalesi Şart

ETSO Meclis Başkan Vekili, KURSDER Başkanı ve TOBB Eğitim Merkezi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Veli Aksu, “Devletin özel okullar konusuna çok acil müdahalesi şarttır; aksi takdirde on binlerce çalışan yüzbinlerce öğrenci mağduriyeti yaşayacaktır” dedi.

Veli Aksu: Devletin Özel Okullar Konusuna Çok Acil Müdahalesi Şart

ETSO Meclis Başkan vekili, KURSDER Başkanı ve TOBB Eğitim Merkezi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Veli Aksu özel okullarla ilgili açıklamalarda bulundu.

AKSU: ÖZEL OKULLARIN ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÇOK BÜYÜK SIKINTI ÇEKECEKLERİ AŞİKAR

Başkan Aksu açıklamalarında, “Hızla artan enflasyon eğitimi de vurdu. Türkiye’de geçen yıl 1300 özel okul maddi zorluklar sonucu kapandı. Bu yıl şartlar daha ağır durumda. Bu yıl artış oranını Cumhurbaşkanı belirledi ve yüzde 36.8 ile sınırlandırdı. Şu anda özel okullar kayıtlarını alıyorlar ve önümüzdeki yıl çok büyük sıkıntı çekecekleri de aşikar gibi... Bu yüzde 36.8’lik artış okulların ayakta durmalarına yetmeyecek. Özel okulların birçoğu kapanacak gibi görünüyor. Enflasyonun sürekli artış eğitiminde olması özel okulların fahiş miktarlarda zam yapmasına da neden oluyor” şeklinde konuştu.

TABLOYU DEĞİŞTİRMEK İÇİN DEVLET NE TÜR ADIMLAR ATMALI?

Özellikle pandemi süreci ve arkasından artan enflasyon ile birlikte çok zor durumda kalan sektörün sorunlarının çözümü noktasında tabloyu değiştirmek için devlet ne tür adımlar atması gerektiğini başlıklar altında toplayan  Aksu; “Devletin özel okullar konusuna çok acil müdahalesi şarttır; aksi takdirde on binlerce çalışan yüzbinlerce öğrenci mağduriyeti yaşayacaktır” diyerek, özel okulların daha iyi hizmet verilebilmesi için devletten beklenti ve taleplerini dile getirdi.

AKSU: KDV’NİN TEKRAR %8 E ÇIKARILMASI ÖNGÖRÜLEMEZ BİR EKONOMİK SORUN OLUŞTURUYOR

Küresel bir kriz haline gelen COVID-19’un 2022 yazına girdiğimiz şu günlerde etkisini azaltmış olmasına rağmen doğrudan ya da dolaylı etkileri birçok sektörde olduğu gibi eğitim sektöründe de halen devam ederken,  30. 08. 2020 Tarih ve 31229 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2912 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, eğitim ve öğretim kurumlarının 1 Eylül 2020 - 30 Haziran 2021 tarihleri arasında verdikleri eğitim/öğretim hizmetleri için %1 olarak uygulanan KDV oranı, 30. 06. 2021 tarihinde sona erecek. Kısacası 30. 06. 2021 tarihi sonrasında KDV oranı %8 olarak uygulanacak. Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte öngörülemez ekonomik sorunlar oluşabileceğine dikkat çeken KURSDER Başkanı Veli Aksu, özel okullarda KDV’nin olmaması veya düşürülmesi gerek. Düşürülecek oranın Eğitim – Öğretim başlamadan önce duyurulması da ayrıca önemli… Kurumlar para iade etmek zorunda kalıyor ayrı bir öngörülemez ekonomik sorun oluşturuyor bu nedenle zamanlaması çok önemli” dedi.

AKSU: ÖZEL OKULLARIN ENERJİ KALEMLERİNDEKİ KDV MİKTARI SIFIRLANMALI VEYA ENERJİ DESTEĞİ VERİLMELİ

Özel okullarda kullanılan enerji kalemlerindeki KDV miktarının sıfırlanması veya enerji desteği verilmesi gerektiğini aktaran Aksu, “Eğitim-Öğretim kış aylarında yapıldığı için özellikle iç Anadolu,   kuzey ve doğu illerinde doğalgaz ve elektriğin yoğun kullanıldığı unutulmamalıdır” diye konuştu.

AKSU: ÖZEL OKUL VELİLERİNE EĞİTİM DESTEĞİ UYGULAMASI TEKRAR YÜRÜRLÜĞE KONULMALI

Aksu, Özel Eğitim-Öğretim kuruluşunda iş gören personelin ağırlıklı olarak öğretmen olması nedeniyle İŞ-KUR tarafından sağlanılan İşbaşı Eğitim Programına öğretmenliğin de eklenmesi gerektiğini kaydederek, bakanlık tarafından verilen “özel okul velilerine eğitim desteği” uygulamasının tekrar yürürlüğe konulmasının da isabetli olacağını belirtti. Aksu; “Özel okullardaki öğrenci sayısını artırarak devlet okullarındaki öğrenci yoğunluğunu ve personel sayısını düşürmek böylece devletin eğitim sektör yükünü hafifletmek sonucuna erişmek amacıyla 2015 yılında başlatılan öğrenci eğitim desteğinin tekrar yürürlüğe konması ve bu desteğin verilme gerekçelerinin objektif kriterlere dayandırılarak adil bir dağılım sağlanması gerekmektedir” şeklinde ifade etti.

AKSU: PİYASA FİYAT ARTIŞLARININ YÜKSEK OLMASINA RAĞMEN OKULLARDAKİ ARTIŞIN  %36 İLE SINIRLANDIRILMASI OKULLARI  SIKINTIYA DÜŞÜRDÜ

Özel okulların da Devlet okulları mesabesinde addedilerek Devlet Malzeme Ofisinin satış imkânlarından aynı şekilde faydalandırılması gerektiğinin de altını çizen Başkan Aksu; öncelikle okulların enerji, kâğıt ve personel giderleri gibi maliyetlerinde son bir yılda beklenmeyen ölçüde artış yaşandığına dikkat çekti. Aksu,  enerjiden, ulaşıma, gıdadan diğer tüm sektörlere kadar sık sık uygulanan zamların sektörlerini de etkilediğini belirterek, okulların ana gider kalemlerini sıraladı ve “Bu yılki piyasa fiyat artışlarının yüksek olmasına rağmen okullardaki artış oranlarının %36 ile sınırlandırılması tüm okulları ciddi sıkıntıya düşürmüştür. Okulların ana gider kalemleri: En büyük gider personel maaşıdır ve şuan itibarı ile %70 bulmuştur. Doğal gaz%100, Elektrik %150, Akaryakıt %400, Temel Gıda ve Et fiyatları %80-%300 Aralığında zamlanmıştır. Sarf malzemeleri kâğıt, kitap, bilgisayar vb %400 reel zam görmüştür” dedi.

AKSU: ÖNÜMÜZDEKİ YIL GELECEK ZAMLARIN FATURASI HENÜZ ORTAYA ÇIKMAMIŞTIR

“Öğrenci ücretlerine  %36 zam yapılması ile özel okulların batma noktasına getirmiştir.” Diye konuşan Veli Aksu, “Öğrenci ücretlerinin özel bir başka durumu ise sözleşme ile alındığı için bir yıl boyunca değişmeyecektir. Yani önümüzdeki yıl gelecek zamların faturası henüz ortaya çıkmamıştır” İfadelerini kullandı.

AKSU: 10 KİŞİ ÇALIŞTIRAN İLE 100 KİŞİ ÇALIŞTIRANIN SGK PRİM PAYININ AYNI OLMAMALI

Özel okulların ciddi anlamda istihdam sağladığını belirten Aksu, kurumda çalıştırılan personelin SGK primindeki işveren payının çalışan sayısıyla orantılı olarak indirim teşviklerinin sağlanması talebinde bulunarak, 10 kişi çalıştıran ile 100 kişi çalıştıranın SGK prim payının aynı olmaması gerektiğini söyledi.

AKSU: ÖZEL OKULLARA BANKALARDAN FAİZSİZ KREDİ İMKANI VERİLMELİ

Aksu; sözlerinde ayrıca  iki yıl süren pandemi ve arkasından gelen pahalılık ve piyasa fiyat artışlarının en çok mağdur ettiği kesimlerin Eğitim kurumları olması nedeniyle bu kesimlerin zor şartları aşarak ayakta kalmalarını sağlamak amacıyla cirolarıyla orantılı olarak bir defaya mahsus olmak üzere bankalardan faizsiz kredi imkanının verilmesi, talebini de dile getirdi.

AKSU: KAMU PERSONELİNE UYGULANAN MAAŞ PROMOSYON KAPSAMINA ÖZEL OKULLAR DA DAHİL EDİLMELİ

Başkan Veli Aksu son olarak, bankaların Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde çalışan kamu personeline uyguladıkları maaş promosyon kapsamına özel okulların da dahil edilmesi ve özel okullarda çalışanların iş verenden bağımsız olarak bu durumdan faydalandırılması gerektiğini belirterek sözlerini noktaladı.

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2022, 18:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137