1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 486 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi olan mükelleflerin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Defter beyan sistemini kullanma zorunluluğu getirildi.

Buna göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin 30 Eylül 2018 tarihine kadar Defter- Beyan Sistemine başvuru yapmaları, 30 Nisan 2018 ve 31 Temmuz 2018 tarihleri arasındaki alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin kayıtlarını 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapmaları gerekiyor.

“ODALARA VEYA MESLEK MENSUPLARINA YANSIMAKTADIR”

Elazığ’da 7 binin üzerinde vergi mükellefinin bulunduğunu söyleyen Elazığ- Bingöl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Sabit Önal, “Türkiye genelinde 2018 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığından aldığımız verilere göre 998 bin vergi mükellefi bulunmaktadır. Elazığ’da da 7 binin üzerinde bu sayı gerçekleşmiştir. Bizler bundan sonra defter beyan sistemi üzerinden defterlerini Gelir İdaresi Başkanlığına ileteceklerden burada dikkat edilmesi gereken hususlar var. Mesela fatura nasıl işlenecek, hangi faturalar geçerli olacak. Çünkü burada artık cezai bir müddeiye var. Bu cezai müddeiye de sorunlu olarak ya odalara veya meslek mensuplarına yansımaktadır. Bunun için odalarımızın çok dikkatli olması lazım. Sekretaryalar bu görevi zor yürütürler. Bizler oda başkanı olarak ben diyorum ki bir Mali Müşavir ile istişare edip onların fikirlerini almak veya onlarla bir sözleşme yapmak sureti ile bu işlere yönelseler daha iyi olur ”diye kaydetti.

“ESKİDEN BU BİLGİLERE BAKILMIYORDU…”

Elazığ - Bingöl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Sabit Önal, “Manuel veriliyordu. Şimdi elektronik ortamda verilecek, internet ortamında verilecek. Defteri artık gelir idaresi başkanı o sistemi açıyor o sistemde gelir ve gider kısımları ayrı ayrı işlenecek. Oradan zaten gelir idaresi başkanlığı formatı hazırlamış. Gelir ve gider arasındaki farkı vergi olarak alacaklar. Tabi bu arada gider kalemlerine bakacaklar. O işle ilgili mi yoksa farklı bilgiler mi koyuluyor. Eskiden bu bilgilere bakılmıyordu. Ama şimdi sistem onu takip edilecek”dedi.

“MUHAKKAK BİZ ELAZIĞ İÇİN VARIZ”

Bu süreci devamlı olarak takip ettiklerini dile getiren Önal, “Bu süreci bizler Mali Müşavirler olarak yakından takip ediyoruz. Bu süreçte neler yapılacak, nasıl yok izlenecek, acaba hata olacak mı olmayacak mı? Biz bunları odalarımızı takip ediyoruz, odalarımızın yaptıkları işlemleri. Odalarımız zaten bizlerden bilgi alırlarsa biz kendilerine açıklayıcı bilgiler verebiliriz. Mali Müşavirlerden de bilgi alabilirler. Destek aslınlar çünkü mükelleflerimiz ödeyecek durumda değiller. Ekonomik sıkıntı var hat safhada. Bizim bunlarla ilgili çalışmalarımız devam diyor. Bizler bunlara yardımcı olmak istiyoruz. Gerekirse odamız da gerekirse ofiste, arkadaşlarımızı bekliyoruz gelip bilgi alabilirler. Bu konuda artık desteği esirgemeyeceğiz. Biz parasal bir şey de beklemiyoruz. Muhakkak biz Elazığ için varız” ifadelerinde bulundu.