Hayaliydi, gerçek oldu.

Önce projesini hazırladı, ardından tanıtımını yaptı ve sonra inşası başladı.

Şimdide verilen o emeğin karşılığı, gerçekleşen açılışla taçlandırıldı.

Bu yol babamın ansına yürüdüğüm bir yoldu diyerek sözlerine başlayan Kadın Girişimci Mimar Özgül Öztürk, göz yaşlarına hakim olamadı.

ÖZTÜRK: ELİM HEP ÜZERİNDE OLACAK

Kadın Girişimci Mimar Özgül Öztürk, “Buradaki kadınlara bir parça da olsa dokunabilmek hayalimdi. Son bir buçuk aydır şahane bir imece oldu. Kadınlar da burayı sahiplendi ve son bir haftadır Keban halkının çok güzel çalışmaları oldu. Burası ileriye dönük hayalim kadın kooperatifi olması. Anadolu Meleği önce bir dernekleşip alabileceğimiz hibe ve destekleri alabilmek ve daha kurumsal bir çatı üzerinden satışlarımızı yapabilmek üzere sonrasında ise kooperatifleşmesi bizim temel gayemiz olacaktır. Keban’da hep erkekleri görüyoruz, kadınları hiç görmüyorduk. Kadınlar çok becerikli ve çok üretkenler. Sadece normal hayatta yaptıklarını yapıp onları satacağız. Sadece Keban’a satmasın İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e hatta yurtdışına satsın diye bir projelendirmedir bu. Elim hep üzerinde olacak” diye kaydetti.

USTA: KAGİDER 17 YILDIR KADIN İSTİHDAMI İÇİN ÇALIŞIYOR

KAGİDER Genel Başkan Yardımcısı Füsun Usta ise, “KAGİDER 17 yıldır Kadın İstihdamı için çalışıyor. Onları ekonomik yönden, girişimcilik yolu ile geliştiren bir dernektir. KAGİDER’in ihracat ve ticaretle ilgili yaptığı eğitimlerle ilgili çeşitli etkinlikleri vardır. Bunların en önemlisi pusula eğitimleridir. www.pusula.com adresine girildiğinde bunu kadınlar için söylüyorum, herkes online bir eğitim alabiliyor” ifadelerini kullandı.

ARSLAN: ÖZE DÖNÜŞ HİKAYESİ YAŞIYORUZ

ETSO Başkanı Asilhan Arslan’da, “Öze dönüş hikayesi yaşıyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Mekânsal olarak ta kişisel olarak ta bir öze dönüş var. Bu eser bunun bir sonucu. Özgül hanımla ilk önce İstanbul’da tanışmıştık. Bir turizm fuarında. Böyle bir projesi olduğunu söyledi. Biz gerçekten çok etkilendik ve kendisine destek olacağımızı ifade ettik. Oda inandı, yılmadı, Elâzığ’ımıza bu eseri kazandırdı. Bu eserin kazandırılmasında Keban Belediye Başkanımız Keban’ın en güzel alanlarından birini tahsis etti ona da çok teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda iş dünyamızda birçok insanımızda buraya maddi manevi sponsor oldular. Onlara da ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Önemli olan bu eserlerin, bu yapıların yaşatılabilmesi, bu işlerin sürdürülebilir olması. Bununla alakalı da inanıyorum ki bu eserin meydana gelmesinde emeği geçen tüm paydaşlar en doğru kararı verip buranın şehrimize, ülkemize kazanç sağlaması, bunun için gereği yapılacaktır” açıklamalarını kaydetti.

ATLI: RABBİM EMEKLERİNİZİ ZAYİ ETMESİN

Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, “Bugün açılışı yapılacak olan ekolojik ev ve Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi açılışı için bir aradayız. Bu emeğin ortaya çıkmasında önce mimarımız Sayın Özgür Öztürk’e, valimiz Sayın Çetin Oktay Kaldırım’a, ETSO Başkanımız sayın Asilhan Arslan’a, Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’na, bu eserin inşası sırasında görünmeyen kahramanlara, Elazığ Belediyesi Personellerine, Keban Belediyesi Personellerine, günlerdir heyecanla ürettikleri yiyeceklerin hazırlanmasına emeği olan hanımlarımıza çok teşekkür ediyorum. Hepinizin emeklerine sağlık. Rabbim sizlerden razı olsun. Bundan sonraki süreçte siz hanımlar üretimi burada yapacaksınız ve Keban girişindeki stantlarda da satışınızı yapacaksınız. Rabbim emeklerinizi zayi etmesin” dedi.

BALIK: BİZ BİLİYORUZ Kİ KADINLARIN ELLERİNİN DEĞDİĞİ HER YER ÇOK KIYMETLENİR, ÇOK GÜZELLEŞİR

AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık ise, “Burası o kadar çok övülecek bir yer ki, çok anlamlı. Bir taraftan ekolojik hayata destek veren, tamamen doğal formdan yapılmış bina, bir taraftan kadınlar için, kadının üretimi için yapılmış çok büyük bir destek, kadınları hayatta daha gösterilir kılmak için kadınlara hakkettiği değeri verebilmek için çok büyük bir emek. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum çünkü hakikatten IMC usulü ile yapılmış çok kıymetli bir bina, yalnızca bina değil, içinin sevgi ile muhabbetle, kadın eli ile doldurulduğu çok kıymetli bir proje. Çok büyük bir emek var burada. Keban’da doğru yerdesiniz. Burada bir kadın belediye başkanının olması sizin için, bizim için çok büyük bir avantaj. Biz biliyoruz ki kadınların ellerinin değdiği her yer çok kıymetlenir, çok güzelleşir” açıklamalarını kaydetti.

KALDIRIM: MUHTEŞEM BİR DESTİNASYON VAR

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’da, “Keban, çok derin bir kültürü, doğal güzellikleri ile muhteşem bir destinasyon var. Yılda Keban’a bir milyon insan geliyor ama bu değerleri daha iyi tanıtıp gün yüzüne çıkarttığımız zaman ve yeni bir destinasyonla turizm sektörünün hizmetine sunduğumuz zaman bu rakamlar iki milyonu geçecektir. Bu daha çok üretim ve daha çok kadının üretime geçmesi, yöresel gastronomi, musiki ve geleneksel ürünleri daha çok ortaya çıkarması ve bundan gelir elde etmesi gerekir. Bu proje de gerçekten özel bir proje. Bu projeler dünyada çok trend. Dolayısıyla bu tür yapılar çok talep ediliyor. Hikayesi olan ve özellikle kadının eli değdiği, sürdürülebilir kılınan kendi döngüsünü sağlamış, enerjisini kendi üreten ve tamamen yerel materyallerin, ürünlerin üretildiği ve satıldığı mekanlar gerçekten çok büyük ilgi görüyor. Bu açıdan hem sahiplenenleri hem de katkı verenleri tebrik ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından YUFKAD Başkanı Sanatçı Aygün Çam, seslendirdiği türkülerle ile davetlilere unutulmaz bir gün yaşattı.