Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki tam kripto yöntemlerini kullanan Fethullahçı kadroları ‘Önce Tespit Et Sonra İmha Et’ stratejisi üzerine kurulu FETÖMETRE analiz programını geliştirip uygulamaya geçiren Elazığlı Cihat Yaycı Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarının anlaşmasını tezini ortaya atarak tarihe geçti.

Deniz Kuvvetleri kurmay başkanı Elazığlı Tümamiral Cihat Yaycı Bu anlaşma ile Türkiye için Doğu Akdeniz de en kötü senaryonun ortadan kalktığını belirtti.

Yaycı Türkiye’nin ilk defa kıyıdaş bir devletle münhasır ekonomik bölge sınırlandırması imzaladığı hatırlattı. Tümamiral Yaycı en kötü olarak adlandırdığı Yunanistan Mısır ve Güney Kıbrıs Ruh yönetimi arasında deniz yetki alanlarının paylaşımına dahil bir anlaşma yapma olasılığı ortadan kaldırılmıştır dedi.

Tümamiral Yaycı anlaşma için Yunanistan ve Güney Kıbrıs yönetiminin savunduğu Avrupa birliğinin desteklediği Sevir niteliğindeki sözde SEBİ haritası üzerinden Türkiye 41 bin km’lik denizalana hapis etme gayesi ile yapılan siyasi oyunların bozulduğunu ifadesini kullandı.

Bölgede ki üstünlüğün Türkiye ye geçtiğini belirten Yaycı Deniz yetki alanıyla Yunanistan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mısır arasında bir kalkan şeridi çekildiğini belirtti.

Tümamiral Yaycı Libya’nın kazanımlarını da özetledi. Yunanistan ile yapılacak anlaşmaya nazaran Libya’nın 16 bin 700 km daha fazla alan kazandığını söyledi.

Libya’nın Türkiye ile anlaşmasının prensiplerin Yunanistan ve İtalya ile yapacağı anlaşmalarda uygulanmasını da talep ederek asgari 39 bin km’lik daha denizalanı kazanabileceğini ifade etti. Yaycı Libya da hangi yönetim başa gelirse gelsin Türkiye ile anlaşmanın kazandırdığı Deniz alanlarını Yunanistan’a vermeyi yanaşması Libya’nın milli menfaatlerine aykırı olacaktır sözlerine yer verdi.