Yazar Nazım Payam’ın yeni kitabı okurları ile buluştu.

1 Ocak 1955'te Elazığ’da doğan Payam, İlk, orta ve lise öğrenimini aynı Elazığ’da tamamladı. Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Türkçe Eğitimi Bölümünü ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Yurdun çeşitli yörelerinde öğretmenlik yaptı. Türk Dili, Kültür Dünyası, Dergâh, Ay Vakti, Türk Edebiyatı dergilerinde şiir, deneme ve eleştirileri yayımlandı.

2013'te Ses ve Yaz isimli eseri Türkiye Yazarlar Birliği ve ESKADER tarafından yılın deneme kitabı olarak ödüllendirildi.  Edebiyata ilgisi lise yıllarında başlayan Nazım Payam, ilk şiirini Türk Edebiyatı dergisinde yayımladı.

Uzun süre yalnızca şiir türünde eserler veren Payam, ilk şiir kitabı Sonrası Güldür Açar'ı 1994 yılında yayımladı. Bu kitabını Ateş Islağı ve Yalnızlık Risalesi adlı şiir kitapları takip etti.

Payam’ın yedinci kitabı ise “Hatırlamak Uzatıyor Ömrü” oldu.

PAYAM: ONLARA FARKLI BİR YORUM GETİRMEYE ÇALIŞTIM

Nazım Payam, “Bu eserde ben sevdiğim şiirlerden yola çıkarak kendi yazılmış dönemlerinde geçirdikleri aşamaları, sıkıntıları dünya haliyle anlatmaya çalıştım. Bana hatırlattıklarıyla birlikte izlediklerini, gördüklerini, duyduklarını, düşündüklerini yansıtmaya çalıştım. Fakat hep çitayı yüksek tutmaya gayret gösterdim. 33 şiir seçtim. Bu 33 şiir aynı zamanda benim en çok sevdiğim şiirlerdi. Onlara farklı bir yorum getirmeye çalıştım. Şimdiye kadar alışılmış yorumlar şairden veyahut şiirden yola çıkarak tekrar onlara dönmek üzereydi. Ben onlardan çıkarak kendime dönmeye çalıştım. Bu farklı yaklaşımla eseri rahatlıkla ortaya çıkardım” ifadelerini kullandı.

PAYAM: 2020 YILI ESER ÜRETME YILI OLDU

Yazar Nazım Payam, “2020 yılı kitap okuma yılı oldu, eser üretme yılı oldu. Çünkü insanlar kendilerini yokladılar, kendilerini düşündüler, kendi yeteneklerini ortaya koyma çabasına girdiler. Gönderilen mesajlardan, paylaşılan mesajlardan bunu rahatlıkla çıkarıyorum. Hele de bütünün kendine ait bir özelliği var. Okur buna dikkat etmeli. Mesela roman bir psikolojik dinlenme bölümü ayırır okura. Deneme okurla birlikte düşünme çabası güttürür kendisine. Okurla birlikte bazı şeylerin paylaşılması üzerinde durur. Makaleler bir şeyi ispatlamadır. Aynı zamanda o ispatlanmış şeyin alternatif düşüncesini de okurda uyandırır. Şiir her zaman hayal kurdurmaya yakın olduğu kadar insanda bir seçkincilik uyandırır” şeklinde konuştu.

PAYAM: HATIRLAMAK, BENDE DAHA ÇOK YAŞAMA SEVİNCİ UYANDIRIYOR

Yazar Payam, “Hatırlamak hem sorumluluğu arttırır. Hem hayata karşı ilgi oluşturur hem de insana bir rota çizer. Hatırlamak, bende daha çok yaşama sevinci uyandırıyor. Hatırlamakla birlikte kendime yeni yeni hedefler belirliyorum, yeni yeni dostluklar ediniyorum. Ve yaşım kaç olursa olsun dönem itibariylef kendimi genç hissediyorum. Hatırladığım süre içerisinde. Bundan dolayı koydum. Hatırlamak hep bana sıcak gelmiştir. Hatırladıklarımı genel de o büyük oluşumu sevdiklerim oluşturur. Hatırlamanın içerisinde heyecan veren, muhabbet duyduğum insanların siması aklıma gelir. Böyle bir güzellikle oluşturur içimde” dedi.