Muharrem Ayı içerisinde yer alan Şure günü nedeniyle, Yazıkonak Belediyesi, 3. Aşure günü etkinliği düzenledi.

Etkinliğe, Belde halkının yanı sıra ELCEM Başkanı Cafer Yeşil ve birçok davetli katıldı.

YEŞİL: 365 GÜN BU İNANCA, BU YOLA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM

Elcem Başkanı Cafer Yeşil, “Bizlerde bu yıl olduğu gibi biliyorsunuz Aşure 12 çeşitten meydana gelir. Bunlarla birlikte hepsini  bir araya getirerek bir aşure pişirilir. Bu da ne demek? Yani biz burada Alevi’siyle, Sünni’siyle, Kürt’üyle, Türk’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle hep biriz. Nasıl olursak olalım, hangi renk, hangi inanç, hangi din olursa olsun; önemli olan insanların bir noktada var olması ve insanlığı yaşatabilmesi. Eğer biz sadece aşure günü sadece bu aşureyi bilerek idrak ederek yaparsak; orada bir hata var. Yalnız aşure değil, yalnız 12 gün oruç tutarak değil. 365 günün tamamını hem aşureyi idrak ederek hem de orucun ifasını yerine getirerek insanlığımızı unutmayacak derecede bu inanca, bu yola sahip çıkmamız lazım” ifadelerini kullandı.

ORK: PEYGAMBERİMİZ ALLAH’IN EMRİYLE GÖÇ ETMİŞTİR

Alevi Dedelerinden Haydar Ork’ta, “Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa S.A.V. Efendimiz; Mekkeli müşriklerin zulmünden 13 Mart 622 tarihinde yani Muharrem ayında Mekke’de Medine’ye Allah’ın emriyle göç etmiştir. İşte bu göç İslam tarihinde Hicret takviminin başlangıcı ve yılbaşı olarak kabul edilmiştir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’in Tövbe Suresinin 36. Ayeti kerimesinde mealen şöyle buyurmaktadır; Estağuzu Billah ‘Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre ayların sayısı12’dir. Allah katında bu ayların dördü haram aylardır, hürmetli aylardır. İşte doğru din, budur. Bu aylarda konulmuş olan yasağı çiğneyerek kendinize zulüm etmeyiniz’ buyurmaktadır” şeklinde konuştu.

AYAZ: RABBİM ÜLKEMİZE FİTNE KATANLARA FIRSAT VERMESİN

Yazıkonak Belediye Başkanı Aydın Ayaz, “Peygamberimiz S.A.V. şöyle buyuruyor; ‘komşusu aç iken karnı tok yatan bizden değildir’ diyor. Burada aşure günü etkinliği paylaşmaktır. Birbirimize ikramdır. Rabbim ülkemizin, beldemizin birlik ve beraberliğine fitne katanlara fırsat vermesin diyorum” dedi.

Programda desteklerinden dolayı Yazıkonak Dayanışma Derneği Başkanı Sunay Taşdemir, Yazıkonak Belediye Başkanı Aydın Ayaz’a plaket verirken; Aydın Ayaz’da ELCEM Başkanı Cafer Yeşil’e plaket verdi.

Yazıkonak’ta düzenlenen aşure etkinliği, aşure ikramı ile sona erdi.