Yeni Bir Tartışma Daha Başlıyor

Erzincan mı, Elazığ mı? Yeni bir tartışma daha başlıyor. Tulum peyniri üreticileri, Elazığ’ın peynirine sahip çıkılmasını isteyerek, eskiden Erzincanlıların, Elazığ’ın peynirini alıp, kendilerinin ürünü gibi sattıklarını iddia ettiler.

Yeni Bir Tartışma Daha Başlıyor

Yeni bir tartışma başlıyor. Erzincan tulum peyniri mi, Elazığ tulum peynirimi.. Elazığ’daki tulum peyniri üreticilerinin iddialarına göre; Erzincanlılar, Elazığ’dan tulum peynirini alarak, kendilerininmiş gibi sattılar.

“MARKA OLARAK ALINIRSA ÇOK DAHA İYİ OLACAĞINA İNANIYORUM”

Üreticiler, “Erzincan, sadece Erzincan tulum peyniri olarak marka yapmış. İimdi asıl peynir bizim Şavaklıların, Elazığ’ın, bu yörenin tulum peyniridir. Bu da neden kaynaklandı? Eskiden Erzincanlı tüccarlar bizim Şavak tulum peynirini batıda Erzincan tulum peyniri diye tanıttılar. Batıda böyle bir marka yaptı. Şimdi insanlar bunu böyle tanıyınca Şavak tulum peyniri içinci plana düştü. Bizim yetkililerden, Şavaklılar Derneği Başkanının da bu konuda çabaları var. Onu da takdir ediyoruz kendisini. Yetkililerden istediğimiz şu; Vali Bey’imizden, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan’ımızdan isteğimiz Elazığ’ın Şavak tulum peynirini bir marka yapmaları. Bir marka değeri olsun istiyoruz. Marka olarak Şavak Tulum Peyniri olarak marka olarak alınırsa çok daha iyi olacağına inanıyorum”

“ERZİNCAN’DA OLAN DA BİZİM ŞAVAKLILAR”

“Bu ürünlerimiz bizim Şavak aşireti genelinde Elazığ’da Şavak Derneğimiz var Elazığ’da, Şavak derneği bu konuda bize çok yardımcı oluyor. Mesela eskiden beri Erzincan peyniri diye geçiyor, öyle bir şey yok. Erzincan’da olan da bizim Şavaklılar. Orada Erzincan peyniri diye bir şey yok. Erzincan’ın üzümü var başka da bir şey yok. Orada üretileni de bizim Şavaklılar üretiyor. Bizim yaylacılarımızdır. Eskiden bir Erzincan ismi diye geçiyor ama esasında buradakiler de Şavaklıdır”

Ürünlerin tescillenmesini bekleyen üreticilerin sıkıntıları ise, mera.

“YAYLALARIMIZ YETERSİZ”

“Bu mesleğin sıkıntıları, yaylalarıdır. Yaylaklardır. Hem burada köylerimiz meralar genellikle şu anda ekili tarım olduğu için koyuna fazla bir şey kalmıyor. Onun için başka yerlere gitmek zorunda kalıyoruz. Başka köylere gidiyoruz. O köylerde de hem sıkıntı var hem de ormandan dolayı orada bir sıkıntı var”

“YAYLALARIN HAYVANCILIĞA AÇILMASINI İSTİYORUZ”

“Hayvancılık sektöründe son zamanlarda büyük sıkıntılar var. En büyük sıkıntımız mera sorunudur. Mera sorunundan dolayı bizler kışın kışlaklara, yaın yaylalara gidiyoruz. Yaylalara gittiğimiz zaman kamyonlarla hayvanlarımızı götürüyoruz. Devlet bazı yaylaları yasaklıyor. O yasaklı yaylalardan Şavak halkına, hayvancılığa açılmasını istiyoruz”

Bir de piyasada merdiven altı üretimler var.. Üreticiler, sağlıksız bu ürünlerin alınmaması için vatandaşları uyarıyor.

“SAHTE PEYNİRLERDEN DOLAYI SIKINTIMIZ VAR”

“Şu anda şöyle bir sıkıntımız var; piyasada sahte peynirlerden dolayı sıkıntımız var. Onu da mesela bizim alım taze peynir fiyatları şu anda 12-13 lira. O civarlarda satış fiyatları var. Onu da tulum peynirine dönderdikleri zaman %40’ı fire veriyor, %60’ı kalıyor. 13 liraya alınan bir peynirin fiyatı ister istemez yükseliyor Ama sahte peynirler hiç hayvan sütü görmeden yapılan peynirler var bu kapalı çarşıya griyor. Onlarda genelde Konya’dan geliyor. Mesela Tarım İl Müdürümüze de söyledik. Sağlık açısından iyi değil. Tenekelere bozulan peynirlere nişasta unu katıyorlar”

İyi bir tulum peyniri nasıl anlaşılır, onu da işin ustaları anlatıyor.

“AKKOYUN SÜTÜNDEN İMALATI YAPIYORUZ”

“Aslında biz Şavaklıyız. Şavak peynirinde imal edilirse koyundan. Zaten inekten olmaz. Yapılıyor ama inekteki ya oranı düşük olduğu için o tadı vermez. Bir de Şavak koyunu beyaz koyun, yağ oranı yüksek. Onlara benzemiyor hem renk, hem yağ oranı yüksek olduğu için en iyi koyun olarak Akkoyun sütünden imalatı yapıyoruz” açıklamalarında bulundular.

DOĞAN: BU EMEKLE OYNAMAKTIR

Şavaklılar Derneği Başkanı Naim Doğan ise, “Şavak esnafı tulum peyniri ticaretiyle uğraşan insanlarımızın en büyük sıkıntı duydukları e vurgu yaptıkları piyasadaki sahte peynirler. Çünkü bu emekle oynamaktır. O yaylalardan gelen peynirler gelip buradaki tesislerimizde, organize sanayindeki bu büyük tesislerde güzel bir şekilde gıda mühendislerinin kontrolü altında işin erbabları tarafından ki biz aniden böyle geldik. Hiçbir şey yok iken her yer temiz iken geldik. Yani oradaki o teknedeki peyniri alıp rahat bir şekilde yiyebiliyoruz. Her şey hijyenik, çok güzel bir şekilde bir emek veriliyor ve peynirler burada istif ediliyor. Sonra onlar yarım kilo, 1 kilo, ikişer kiloluk bidonlar alinde perakende satışa geçiyor” ifadelerini kullandı.

HABER: SITKI TAŞEL

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2019, 19:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137