Elazığ Ekonomi Platformu (ELEP) Haftalık Olağan Toplantısını Arslanlı Alçı A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Müdürü ve Fırat Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Asilhan Arslan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Elazığ Ekonomi Platformunun toplantısında, Elazığ Ekonomi Platformu 3.Dönem Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ Kültür Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Şimşek ve ASKON Elazığ Şubesi Genel Sekreteri Cüneyt Şengül oldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ELEP Dönem Başkanı Asilhan Arslan,12 Derneğin bir araya getiren ELEP Elazığ’ın iktisadi hamlesinin gerçekleştirilmesi için güçlü bir Elazığ Lobisi oluşturmayı amaçladığını ve Elazığ ekonomisinin büyütülmesi için çalışmalar yürütmektedir dedi.

Toplantı Gündeminde olan 2.Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler veren Arslan,1984 yılında kurulan 475 hektarlık alana sahip Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'nin artık ihtiyacı cevap vermediğini, 2. Organize Sanayi Bölgesi kurulması için uzun bir süredir çalışma yapıldığını ancak Elazığ ilçeleri ihtisas alanlarına göre çeşitlilik arz etmediğini söyledi.

Arslan, yaptığı açıklamada, Bir ülkenin gelişmişlik göstergelerinin başında ekonomik gelişmişlik geldiğini, ekonomik yapının gelişmesinin de ancak planlı bir ekonominin hayata geçirilmesi ile mümkün olacağını kaydetti.

Organize Sanayi Bölgelerinin daha düzenli bir ekonomik yapının, sanayileşme ve üretim sürecinin oluşturulması açısından oldukça uygun alanlar olduğunu vurgulayan Arslan, “Bu alanlar hem ölçek ekonomilerinin hem de sinerjilerin oluşturulmasına uygun alanlardır. Özel sektörün artan rekabete dayanabilmesi için çeşitli düzenlemelere gidilmiştir. Bunların başında da OSB’lerin etkinliklerinin artırılması ve oraların cazip hale getirilmesi için çeşitli teşviklerin yapılması gelmiştir. Organize Sanayi Bölgeleri, bulundukları kentlerin her anlamda zenginleşmesini sağlamak amacıyla, kamu otoritesi kararı ile kurulur. Hem ilçe hem il bazında hem de ülke ekonomisi için önemli katma değerler sağlar. Çünkü ekonomik gelişim ve büyüme için üretmek, ürettiğini satabilmek esastır. Üretim süreci sadece ürün ortaya koymak değil bir sosyal ilişkiler bütünüdür. Bir ülkede işsizlik, ülkenin insan kaynaklarının tam anlamıyla kullanılamadığı anlamını taşımaktadır. Bu da beraberinde eşit olmayan bir gelir dağılımını getirmekte, eşit olmayan gelir dağılımı da toplumda olumsuzlara neden olacağından, tarih boyunca devletler özel müteşebbisi desteklemiş ve güçlendirmek için yöntemler geliştirmiştir.” dedi.

Elazığ’da 1984 yılında kurulan 475 hektarlık alana sahip Organize Sanayi Bölgesi'nin artık ihtiyacı cevap vermediğini belirten Asilhan Arslan, 2. Organize Sanayi Bölgesi kurulması için uzun bir süredir çalışma yapıldığını ancak Elazığ ilçeleri ihtisas alanlarına göre çeşitlilik arz etmediğini söyledi.

Baskil Gıda, Keban Su ürünleri ve Madencilik Palu Kovancılar ve Karakoçan Tarım Hayvancılık ve Madencilik Alacakaya Mermer üretimi konusunda ihtisaslaşmaya başladığına dikkat çeken Arslan, OSB yatırımlarında 6. Bölge teşviği gibi devlet desteklerinden faydalanmaları ve ilçelerine katma değer sağlamaları için her ilçeye bir OSB kurulması ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

İlçe OSB'lerinin kurulmasına yönelik araştırma raporlarının Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapıldığını belirten Arslan, “Raporların hayata geçmesi için Sayın Bakanımızdan arz ediyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri ülkedeki sanayileşmeyi hızlandırmada, işsizliği azaltmada, bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermede, yabancı yatırımlar için çekim alanı olmada, küçük işletmelerin gelişmesinde, kalite ve verimliliğin artışında en önemli rolü üstlenen organizasyonlardır. İlçelerdeki tüccarlarımız kendi ilçelerinde OSB talep etmektelerdir. Kendi bölgelerinde üretilen ürünlerin ekonomiye kazandırmak ile beraber köyden kente göçün önüne geçilmesi için ilçelerde Organize Sanayi Bölgeleri kurulması gerekmektedir. Köylerimizde, İlçelerimizde demografik yapı bozulmaktadır. İlçe OSB’leri bunun önüne geçmekle beraber kalkınmayı tabandan başlatacaktır.” ifadelerine yer verdi.