Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, fazla kilolar, yeterli miktarda sıvı alınmaması ve aşırı tuz tüketimi böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayan önemli faktörler olarak tanımlanıyor.

Mediline Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Serhat Yentür, günlük üç litre su tüketimi ile taş oluşumun önüne geçilebileceğini kaydetti.

YENTÜR: BÖBREK İÇERİSİNDE OLUŞAN TAŞLAR GENELDE AĞRISIZ OLURLAR

Mediline Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Serhat Yentür, “ Günlük 3 litre sıvı almamız lazım, eğer 3 litreden az su içiyorsak taş oluşumu daha sık görülür. Böbrek içerisinde oluşan taşlar genelde ağrısız olurlar. Ağrısız taşlar genellikle bizim üroloji olarak en çok korktuğumuz taşlardır çünkü hasta herhangi bir semptom yaşamayacağı için bu hastalar tedavi için herhangi bir hekime gitmiyorlar. Zaman içinde bu taşlar boyut olarak büyür böbrek içerisinde ciddi miktarda bir yer kaplar.” dedi.

Yentür, taş oluşumun önüne geçen besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, tedavi yöntemleri hakkında bilgiler aktardı.

YENTÜR: 7 MİLİM VE ÜZERİ TAŞLARI ALTTAN GİREREK LAZER YÖNTEMİ İLE KIRARAK ALIYORUZ

Mediline Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Serhat Yentür, “ Böbrekten çıkıp kanala düştüğü zaman ağrı yaşar hastalar. En çok o zaman taşı olduğunu anlarlar. Eğer 7 milimden küçük ise düşmesini bekliyoruz. 7 milim ve üstü ise Dünya Üroloji Derneği’nin bize verdiği kılavuzlarda 7 milim ve üzeri taşları alttan girerek lazer yöntemi ile kırarak alıyoruz.” dedi.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde beslenme nedeniyle vücutta taş oluşumun daha yaygın görüldüğünü belirten Yentür, böbrek taşı oluşumuna neden olan risklerin ortadan kaldırması için önerilerde bulundu.

YENTÜR: BU BÖLGELERDE DAHA SIK TAŞ OLUŞUMUNA NEDEN OLUYOR

Mediline Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Serhat Yentür, “ Bir Akdeniz Ege bölgesinde taş hastalıkları çok azken Doğu Anadolu, Güney Anadolu gibi bölgelerde bölgenin kireçli yapısı, toprak yapısı, beslenme tarzımız bunların hepsi bu bölgelerde daha sık taş oluşumuna neden oluyor.” dedi.