Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından düzenlenen dezenformasyonla mücadele ve yeni iletişim teknolojilerinin ele alındığı “Yerel Medya Çalıştayı" gerçekleştirildi.
ALTUN: YERLİ VE MİLLİ MEDYANIN ÖNEMİNİ VE GEREKLİLİĞİNİ BUGÜN DE AYNI ŞEKİLDE GÖRÜYORUZ
Çalıştaya katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, “Yerel medyanın geçmişten bugüne ülkemiz için her zaman çok kritik bir fonksiyonu oldu. Milli Mücadele döneminde hem Anadolu insanının sesi hem de Anadolu’ya ses olan yerel medya, milletimizin yaktığı bağımsızlık ateşini büyüttü. Ülkemizin demokratik serencamında da yerel medya yine önemli ve işlevsel bir rol üstlendi. İster yerel ister ulusal ölçekte olsun, yerli ve milli medyanın önemini ve gerekliliğini bugün de aynı şekilde görüyoruz” ifadelerini kullandı.
ALTUN: YENİ İMKANLARLA ELBETTE İÇERİKLER ÇOK DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞIYOR
Gazete, televizyon ve radyo başta olmak üzere konvansiyonel medyanın bütün unsurlarıyla büyük bir dönüşüm yaşadığına dikkat çeken Altun, “Yeni imkanlarla elbette içerikler çok daha geniş kitlelere ulaşıyor. Bu konu göz önünde bulundurulduğunda medya erişimi açısından sınırların ortadan kalktığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu noktada yerel, ulusal ve uluslararası medyaya ilişkin coğrafi temelli ayrımlar ve tanımlamalar geçerliliğini yitirmeye başlamıştır. Dolayısıyla tecrübe ettiğimiz bu dönüşüm, bizi medyaya ilişkin tanımlarımızı da değiştirmeye doğru yönlendiriyor. Sınırları ortadan kaldıran bir erişim imkanının olduğu günümüzde, şu an ‘yerel medya’ diye yaptığımız tasnife de yeni bir tanımlama getirmek durumundayız. Diğer taraftan yerel medyanın da bütün boyutlarda bu dönüşüm ve değişimden etkilendiği, etkileneceği aşikâr. Yaşanan dijital dönüşüm, içerik üretiminden teknolojik altyapıya kadar etkisi olan yeni bir dönemi beraberinde getirmiştir. Dijital imkanlar elbette demokrasi ve katılımcılık açısından çok önemli fırsatlar sunuyor. Ancak pek çok yenilik ve gelişmenin yanında dijital dönüşüm, aynı zamanda bazı sorunlara, olumsuzluklara da yol açıyor. Bunlardan biri de bu çalıştayda ele alınacak başlıklar arasında yer alan ‘dezenformasyon’ olgusudur” şeklinde konuştu.Yerel ve ulusal medyanın kamu diplomasisi, dezenformasyonla mücadele ve yeni teknolojilerle ilişkilerinin masaya yatırıldığı Çalıştay üç ayrı oturumda gerçekleştirildi.
Gazi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar’ın başkanlık yaptığı “Yeni Teknolojiler ve Yerel – Ulusal Medya’nın konuşulduğu üçüncü oturumun konuşmacıları ise Çay Tv Genel Müdürü Hasan Yavuz Bakır, Yeni Akit Gazetesi Ankara Temsilcisi Hacı Yakışıklı, Medya Grubumuz Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık ve Anadolu Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan oldu.
Zeki Akbıyık konuşmasında yerel medyanın yaşadığı ekonomik sıkıntılara değindi.
AKBIYIK: YEREL MEDYA DESTEKLENMELİ
Elazığ medyasının Elazığ'ın sorunlarını cesurca nasıl dile getirdiğini (getiremediğini) inceleyecek bir bilimsel çalışma gerekir. Çıkar ilişkileri, görmezden gelinen konular, haber niteliği olmayan şeylerin haber diye yutturulması gibi konuların ele alınması lazım. Habercilik bir yerlere yaslanmakla olmaz. Elazığın gerilemesinde çalışmayan siyasetçilerimiz kadar medya da sorumlu.