Onlar esasında Elazığ’ın gururu olan ancak şehir genelinde çok fazla da fark edilemeyen bir firma.

Sezgin Motor Makine Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Sezgin, Türkiye onu Haber Türk’te yayınlanan programla tanıdı. Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programının konuğu Derin Dere Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol oldu. Programda konu yerli ve elektrikli otomobildi. Fatih Altaylı konuğu Önder Yol’a, Türkiye’de yerli ve elektrikli otomobilin motoru üretile bilir mi diye sordu. Konuk Önder Yol ise “Kesinlikle yüzde yüzünü Türkiye’de yapabilecek durumdayız. Hatta Elazığ’da Muzaffer Bey, dünyada en iyi motorları yapabilecek kapasitedir” dedi.

“TÜRKİYE’DE İLK BİZ BAŞARDIK”

Programda Elazığ isminin kullanılmasının gurur verici bir şey olduğunu dile getiren Sezgin Motor Makine Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Sezgin, “Daha önce biz o firmaya numune motorlar yaptık ve yaptığımız motorlarda yüzde 95 verimle çalışıyor. Bizim yaptığımız motorlar pilin ömrünü daha uzun tutuyor. Daha az verimle çalışıyor. Yüzde 95 verim demek giren elektrik gücünün yüzde 95 ini milden güç olarak geri alıyorsunuz. Bu da tabi bizi mutlu etti. Yaklaşık 350 kişi bizi aradı. Almanya’dan da aradılar. Türkiye’nin her tarafından aradılar. Elazığ’da böyle bir şeyin olması zaten biz bunu şimdiye kadar üretiyorduk. Biz bu motorları zaten üretiyorduk ama kendimizi anlatamamıştık. Nedense dışarıdakiler bizi daha iyi anladı. Bundan dolayı da mutluluk veriyor. Biz motor çeşitlerinde her türlü motoru yapıyoruz. Motor sanayinin lokomotifidir. Motor olmadan hiç bir şey olmaz ama gelecek nesilde şuandaki içten yanmalı motorlar değil de elektrikli motorlar. Elektrikli motorlarda da birkaç kısma ayrılıyor. Relüktanslı, Senkron ve BLDC motorlar ama gelecekte şuanda motorlar dediğimiz zaman BLDC az elektrik tüketen çok yüksek verim aldığımız motorlardır ve bunu da Türkiye’de ilk biz başardık. Şuanda da bunu başardığımızdan dolayı mutluyuz” dedi.

“HELİKOPTER MOTORLARINI BLDC OLARAK ÜRETİYORUZ”

Sezgin, “Bunun yanı sıra uçaksavarlara, insansız hava araçlarına, roket motorlarına ve daha birçok firmaların özel motorlarını burada üretiyoruz. Mesela ilk defa Türkiye’de yapılmayanı yaptık. Araç motorunun yanı sıra birde Devlet Demir Yollarının makas motorunu yaptık. Bu daha önceden Ericson’dan geliyordu. Şimdi biz bunu Türkiye’de üretiyoruz. Buda ülkemiz için iyi. Biz Elazığ’da yaklaşık 100’ün üzerinde çeşit motor üretiyoruz. Elazığ’da ilk dalgıç motoru çeşidini üretmeye başladık. Ondan sonra asenkron normal genel maksat motor üretimine başladık. Ondan sonra beyaz eşya motorların, Arçelik’in 12 yıl yan sanayi motorlarını yani beyaz eşya motorlarını ürettik. Şuanda da yeni nesil olan fırçasız motor dediğimiz dünyanın geleceği bu yönde ve biz bunu en önce keşfedenlerden birisiyiz. Hemen biz keşfettik ve şuanda bütün yatırımımızı da BLDC fırçasız motorlara yönelttik Şuanda da onları yapıyoruz. Uçaksavar motorlarının yanı sıra İHA’ların vs. gibi şuanda birde helikopter motorlarını BLDC olarak üretiyoruz. Sadece motor yetmiyor. Bunun sürücü katkılarını da üretiyoruz. Tamamen yeni nesil motorlarda programlanabilir, istediğiniz zaman siz cebinizdeki telefonla Androidle evinizdeki bir pompayı çalıştırabileceksiniz. Bunların tamamını üreten dünyada üç firma vardı. Özel frekans kontrollü sirkülasyon pompası üreten, bu üretim konusunda dördüncü biziz ve oda Elazığ’da. Yani bu konuda Elazığ’da üretilmesi, Elazığ içinde bizim içinde gurur verici” diyerek yatırımı Elazığ’a yapmalarının sebebinin şehrin kalkınması için olduklarını dile getirdi.

“ELAZIĞ BİZİ KEŞFEDEMEDİ”

Türkiye’de bu motorları üreten tek firma olduklarını dile getiren Sezgin, “Elazığ’dan ziyade dışarıdakiler bizi daha iyi keşfediyor. Elazığ’da kimse keşfedemedi. Bizi dışarıdan daha iyi keşfediyorlar. Mesela geçen yine devlet demiryollarının bir özel motorunu Türkiye’de yaptıramadılar. Onu biz yaptık. Yine tabi bu üniversitemiz sayesinde oluyor. Üniversitemizdeki sağ olsun Ahmet Orhan hocamıza geliyor, onlarda bize yönlendiriyor” diyerek kendilerine gelen üretim işlerini en iyi şekilde tamamladıklarını belirtti.

"BİZ ONU TAMAMEN BURADA ELEKTRİKLİ YAPABİLİRİZ"

Sezgin, Elazığ’da bir yerli otomobil üretilecek olsa en iyisini üreteceklerini belirterek, “Şuanda eğer dışarıdaki bir otomobil firmasından dış kasasını aldıktan sonra; Toyota, Ford veya Tofaş gibi bir firmadan alabiliriz. Biz onu burada tamamen elektrikli yapabiliriz. Elektrikli araçlarda en önemli şey motordur. Motoru da en iyi şekilde en yüksek verimle çalıştıran biziz tabi ki 2018 yılında yeni dediğim gibi cazibe merkezinin açıklanmasını bekliyoruz. Orada batarya üreteceğiz. Buda Türkiye’de bir ilk olacak. Yani batarya şuanda sadece bir Amerika’da var. Onlara şuanda İHA’nın aküsünü motorunu üreteceğiz ama aynı zamanda araç motorunun da aküsünü üretebileceğiz.  Araç motorunun sürücüsünü ise yine biz bünyemizde üreteceğiz. Kolay işler değil ama biz bunları başardık. Prototiplerini yaptık, çalışıyor. Hatta Fırat Üniversitesinde dört tane verdik çalışıyor. Ankara’ya verdik ve şimdi Kayseri’de Erciyes Üniversitesinden istiyorlar. Bunlarla ilgilide bu motorları yaptığımızdan dolayı da mutluyuz. Çünkü memlekete bir kazanç gelecek. Cumhurbaşkanı hep der, bir babayiğit yok mu diye, aslında babayiğit çok yerli müteşebbis adam çok ama babayiğit sadece parayla olmuyor. Taşın altına elini değil gövdesini koyup da Elazığ’da motor üreten insanlar babayiğit. Elazığ’dan böyle bir babayiğit çıktı, oda bizleriz. Biz bu motoru en iyi şekilde yaptık şuanda da çalışıyor ve gurur duyuyoruz” ifadelerini kullanarak il yöneticilerinden destek beklediklerini ve oluşturulan konsorsiyuma Elazığ’dan motor üretip göndereceklerini belirtti.

Bu haberin tüm telif hakları www.elazigsonhaber.com internet sitesine aittir. Paylaşım yapılırken kaynak belirtilmesi gerekmektedir!