Bazı sosyal medya hesaplarında Bizmişen mevkiinde Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan TOKİ Konutlarının bazılarının bodurum katlarında çatlaklar olduğu haberleri yansıdı.

Bu haberlerin ardından Toplu Konut İdaresi ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ekipler, sosyal medya hesaplarında yer alan konutların bulunduğu dairede kapsamı bir inceleme yaptı.

 Sığınak olarak kullanılan alanda oluşan çatlakların nedenini araştırmak için Bizmişen TOKİ konutlarına giden ekipler, sığınak duvarının yüzeyinde görülen çatlakların detayını görmek için duvarı kırarak, perde duvarda çatlaklar olup olmadığına baktılar.

KARAKAYA: ÇATLAKLARININ YAPIYA HERHANGİ BİR OLUMSUZ ETKİSİ BULUNMAKTADIR

Duvar kırıldıktan sonra inceleme yapan Toplu Konut İdaresinde Kontrol Amiri Volkan Karakaya, “Sığınak duvarlar, sığınak yönetmeliğinde belirtilen, hususlar doğrultusunda inşa edilmiş olup, bodrum katta, yönetmelik, gereği tecrit amaçlı yapılan ve taşıyıcı perde önünde bulunan 55 santimlik, BİMS duvarda sıva çatlağı oluşmuştur, BİMS malzemesi ile sıva malzemesi arasındaki aderans probleminden kaynaklanan çatlağın taşıyıcı sistemle herhangi bir ilgisi bulunmaktadır. Daha önce bahsedildiği üzere sıva çatlağının oluştuğu duvar, 20 santimetre beton artı 55 santimetre tuğla olmak üzere toplam 75 santimetre kalınlığındadır. 55 santimetre kalınlığındaki tuğla duvarda mevsimsel olarak sıcaklık ve nem değişmeleri nedeni ile çatlakların oluşması gayet doğaldır. Bu tip çatlaklar, literatürde rötre çatlağı olarak tarif edilmektedir" dedi.

Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Fatih Çelik de, çatlakların bırakın betona; sıvaya dahi ulaşmadığını kaydetti.

ÇELİK: VATANDAŞLAR GÖNÜL RAHATLIĞIYLA OTURABİLİR

Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Fatih Çelik, “Bugün TOKİ’lerde gördüğünüz gibi çatlaklardan dolayı kırım yaptık. Bunun taşıyıcı sistemle alakası olup olmamasıyla alakalı ilgili. Taşıyıcı sistemle ilgili her hangi bir çatlak mevcut değil sadece sığınıkta mevcut. Sığınakta da sıcaklık ve soğukluktan dolayı rötre çatlakları var sıvaya dahil girmemiş çatlaklar. Vatandaşların bunda herhangi bir endişeye meal yok. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla oturabilir” ifadeleri kullandı.