Yıkılan konağın mirasçısı bakın ne dedi?

Hüseynik’te tescilden çıkartılarak dozerle yıkılan tarihi konağın varislerinden Emre Tuğrul konağı yıkanlardan şikayetçi olacağını söyledi. Günışığı Gazetesi’ne açıklama yapan Tuğrul, "konağın yıkıldığını duyunca çok üzüldük" dedi.

Yıkılan konağın mirasçısı bakın ne dedi?

Hüseynik Mahallesi’ndeki yaklaşık 250 yıllık bir geçmişe sahip olan Sandalcılar Konağı geçen hafta kepçelerle yıkılmıştı. Tescilli konağın, tescil kapsamından çıkarılarak yıkılması şehirde büyük tepki topladı.

Tarihi konağın varislerinden Emre Tuğrul; konağın yıkılmasıyla ilgili Günışığı Gazetesi’ne açıklama yaptı.

“ORANIN TEK BÜYÜK KÖŞKÜYDÜ”

Emre Tuğrul, konağın 200 yıl boyunca ayakta kaldığını ve şehrin tarihine renk kattığını ifade ederek, "Bu konak babamın dedesinin babasına ait. 6 kuşaktır bu konak bize ait. Konakta eskiden her hafta cuma günleri, bayramlarda büyüklerimiz yemek dağıtırlarmış Hüseynik halkına. O dönem şehir Harput'taydı. Hüseynik de en büyük yerleşim yeriydi. Harput'tan da büyüktü ve oranın tek büyük köşküydü.

“DEDEM ÖLDÜKTEN SONRA YAĞMALANDI”

Kat içinde kat vardı. 3-4 katlı bir evdi. Bahçesinde cami vardı. Dedem öldükten sonra köşk yağmalandı.  Öyle çirkinlikler olduğu için biz ve diğer halam hiç uğraşmadık." dedi.

“BABAM GÜNLÜK ELAZIĞ HABERLERİNİ İZLİYOR”

Tarihi konağın yıkıldığını basından öğrendiklerini ve aile olarak çok üzüldüklerini ifade eden Emre Tuğrul; "Cumartesi günü iş yerindeydim. Babam evdeydi. Babam günlük Elazığ haberlerini izliyor. İzlerken ilk başta konağın yıkıldığı haberi verilmiş. Babam üzülmüş. Ablam aradı beni. 'Babam üzülüyor, bizim konağı yıkmışlar' dedi. Ben de 'nasıl olur öyle bir şey' dedim. Bu şekilde haberimiz oldu." dedi.

“3 HİSSEDARI VAR O KONAĞIN”

Konağın içinde bulunduğu arazinin yaklaşık 2 dönüm olduğuna dikkat çeken Tuğrul, "Orası bize ait. 3 hissedarı var o konağın. Birisi babamım. İki hissesi de halalarımın. Varisli mal olduğu için herkes bir yere çekiyor. Bir ara satmayı düşündük. Alıcı da çıkmıştı. Ama satmadık. Sonra öyle kaldı." ifadelerine yer verdi.

"MÜZE OLMASINI İSTİYORDUK"

Konağın manevi olarak kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Emre Tuğrul, "O konağın maddisel olarak değeri önemli değildi. Manevi değeri bizim için önemliydi. Biz orayı koruyorduk. Ancak konak yerle bir oldu. Biz eski haliyle kalmasını istiyorduk. Ata yadigarıydı. Restore edilip turizme açılabilirdi. Eski valimiz bizim konağı restore ettirecekti. Müzeye çevrilecekti. Ama vali bey başka bir şehre atandı. Bizim de öyle bir düşüncemiz vardı. Ama olmadı." şeklinde konuştu.

"HALAMDAN ŞÜPHELENİYORUZ"

Konağın yıkılması için halasının girişimlerde bulunduğunu iddia eden Emre Tuğrul, şunları söyledi: "Bir halamın da bu olaydan haberi yoktu. O da çok üzüldü. Ama diğer halam ve eşiyle hiç görüşmüyoruz. Biz onlardan şüpheleniyoruz. 40 yıldır görüşmüyoruz. Çünkü orası tarihi eserdi. Sit alanıydı. Kendi kafasına göre nasıl yapmışsa bizden izin veya imza almadan o konağı tarihi eser olmaktan çıkarmış. Öyle duyduk. Babamla halam Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Konağı tarihi eser olmaktan çıkarmışlar. Burası da yetmemiş, gitmiş Diyarbakır'dan bilirkişi getirmişler."

"SANDALCI DEDEMDEN ÇOK ÖZÜR DİLİYORUM"

Konağın yıkımına ilişkin sorumlular hakkında dava açtıklarını belirten Emre Tuğrul, "Konağı yıkanlardan şikayetçiyiz. Sonuna kadar bunun takipçisi olacağız. Ben o aileden kalan tek erkek olarak bu işin peşini bırakmayacağım. Güzelim yadigar hatırası yıkıldığı için çok üzgünüz. Sandalcı dedemden çok özür diliyorum.

“YIKTIRAN KURUMDAN DA DAVACI OLACAĞIZ”

Bunun peşini bırakmayacağız. Orayı satması için yine bizim onayımız gerekecekti. Bunu yapamazdı zaten. Çünkü tapu üç kişi adına. Maddi ve manevi tazminat davası açacağız. Hangi kurum yıktırdıysa veya kim vesile olursa onlar hakkında yüksek miktarda tazminat davası açtık." dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2019, 16:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Faruk
Faruk - 4 yıl Önce

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge kurulu Müdürlüğü' Elazığ'a büyük zararlar veriyor. Bu kurul şu ana kadar yaptıkları ve yapmadıkları ile birçok eleştiri almıştı. Bu son olayda ise ortada hata yok düpedüz kasıt var.

Rüknü
Rüknü - 4 yıl Önce

Adamın ihtiyacı varsa bence yiktirmasi normal, birilerinin gözzevki için, bana kalan mirası killanamayacam,sürünecem eee versinler değerini alsın tepe tepe kullansınlar.Hangimizin malı olsa kullanamasak,ne düşünürüz, elimizi vicdanımıza koymamız lazım.Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı.

SIRADAKİ HABER

banner137