Ulukent Mahallesi’ndeki 250 yıllık bir geçmişe sahip olan Sandalcılar Konağı Ekim ayı içerisinde yıkılmıştı.

Tescilli konağın, tescil kapsamından çıkarılarak yıkılması şehirde büyük tepkiye neden olmuştu.

Konuyla ilgili; Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne başvuru da bulunmuştu.

İNCELEME BAŞLATILDI

Balaban’ın başvurusuna cevap Genel Müdürlükten geldi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarihi konağın yıkılmasıyla ilgiliyle inceleme başlattı.

GENEL MÜDÜRLÜK, İLGİLİ BELGELERİ İSTEDİ

Genel Müdürlük tarafından gönderilen yazıda; “Elazığ ili, merkez ilçesi, Hüseynik Mahallesi 7 pafta, 1620 parselde yer alan taşınmazın korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil kaydının kaldırıldığı Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 28.08.2019 tarih ve 7045 sayılı kararına karşı ilgili başvuru ile Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna itirazda bulunulmuştur.

Konuya ilişkin gerekli inceleme ve değerlendirmenin yapılabilmesi için konuyla ilgili / ilişkili işlem dosyasının varsa ilgili diğer dosyalarla birlikte tamamının onaylı birer örneğinin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından hazırlanmış bilgi notu ve görüşlerle birlikte en geç on gün içinde Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne iletilmesi; itiraza ilişkin gerekli inceleme ve değerlendirme tamamlanıncaya kadar söz konusu taşınmazla ilgili olarak can ve mal güvenliğini ilgilendiren hususlar dışında kalan konuların koruma bölge kurulunda değerlendirilmemesi ve ortaya çıkan gelişmelerden bilgi verilmesi hususunda; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” denildi.