Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, YÖK’ün merkez binasındaki beyaz salonda 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) üniversiteleri hariç kontenjanların yüzde 99’unun dolmasının sevindirici olduğunu belirten Özvar, bu yılki boş kontenjan sayısının 13 bine düştüğünü söyledi.

Çok eleştiri alan "üniversite sınavlarında barajın kaldırılması" kararını da hatırlatan Özvar, karar sonucu tercih yapabilen öğrenci sayılarının artmasıyla kontenjanların daha fazla dolduğunun gözlemlendiğini belirtti.

“BARAJI KALDIRDIK BU SAYEDE ÜNİVERSİTELERE TALEP ARTTI”

Gelecek yıllarda üniversiteye başvuruların daha da artabileceğine değinen Özvar, “Üniversite sınavına girmek için başvuran aday sayısında yüzde 25’lik oran kaydedildi. Geçen yıl 2 milyon 627 bin başvuru sayısı bu yıl 3 milyon 250 bine yaklaştı. Bu, kontenjanlara daha fazla talebin ve ilginin ortaya çıktığını gösteriyor. Geçen yıl almış olduğumuz baraj kararının arkasında yatan sebeplerden bir tanesi de önümüzdeki yıllarda üniversitelere daha fazla talebin ortaya çıkabileceği ihtimalini hesap etmemizdir. Önümüzdeki yıllarda bu seneki üniversitelere başvuran aday sayısının daha da yukarıya çıkabileceğini öngörüyoruz. Sadece dünyada değil Türkiye’de de önümüzdeki yıllarda yükseköğretime girmek isteyecek aday sayılarında ciddi bir artış ortaya çıkabilir” dedi.

“BARINMA SORUNU İNŞALLAH AŞILACAK”

Özellikle geçtiğimiz yıl öğrenci yurdu yetersizliği ve fahiş fiyatları sebebiyle çok büyük bir sorun haline gelen barınma meselesiyle ilgili de konuşan Özvar, şunları söyledi:

"Öncelikle barınma konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile uyumlu çalışıyor ve yurtlar konusunda planlamalar yapıyoruz. 2022-YKS sonuçlarını hemen kendileriyle paylaşıyoruz. Bakanlık da önemli bir gayret içerisindedir. 2022-2023 eğitim öğretim yılında bilhassa büyükşehirlerde barınma sorununun birlikte çalışmayla büyük ölçüde aşılacağına inanıyoruz. Biz, 81 ilimizden diğer illere kaç öğrencinin öğrenim görmek üzere hareket ettiğini, aynı ile diğer illerden kaç öğrencinin öğrenim görmek üzere geldiğini tespit etmiş bulunuyoruz. Öğrenci hareketliliğini paylaştık, Gençlik ve Spor Bakanlığı bu konuda çalışmalarını en üst seviyede yürütmekte. Barınma sorununun da inşallah önümüzdeki dönemde ciddi bir problem olmayacağına ve aşılacağına inanıyoruz."