Elazığlı İş İnsanı ve İYİ Parti Elazığ Milletvekili Aday Adayı Yüksel ERCAN, mazot fiyatları ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle çiftçilerin üretim yapamaz duruma geldiğini belirterek, bu durumun hem vatandaşa, hem ülke ekonomisine olumsuz yansımaya devam edeceğini söyledi.

Tarımsal üretimin bir ülkenin vazgeçilmezi olduğuna dikkat çeken ERCAN, Hükümetin biran önce yeni bir tarım politikası belirleyerek çiftçiyi ve üreticiyi desteklemesi gerektiğini savundu.

İthalatla dayalı tarım politikasından vazgeçilerek çiftçilerin üretime yönlendirilmesi gerekliliğini vurgulayan Yüksel ERCAN, “Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ayçiçeği yağı ve buğday tedarikinde yaşanan sorunlar bir kez daha yerli üretimin önemini göstermiştir. İthalata bağlı tarım politikası gün gelir bu tür durumlarda hem ülkemizi hem vatandaşımızı zor durumda bırakır. Tarım, sağlıklı nesiller yetiştirme, doğal kaynaklarımızı muhafaza, geliştirme ve etkili kullanma, istihdam yaratma ve ihracat gelirlerini artırmada potansiyeli olan önemli sektörlerimizdendir. Ülkemizi gelişmiş milletler ailesinin saygın bir üyesi yapmada ve insanımızın refah seviyesini yükseltmede önemli bir araçtır. İklim ve toprak varlığımız çok çeşitli tarım ürünlerini daha fazla ve daha kaliteli olarak üretmeye müsaittir. Ancak uygun yetiştirme tekniklerinin yeterince yaygınlaştırılamaması; mazot, gübre, yem, ilaç gibi tarım girdilerinde dışa bağımlı olunması ve fiyatların yüksekliği ile uygulanan politikalar nedenleriyle tarımsal üretimde gerekli gelişme sağlanamamış ve pek çok üründe dışa bağımlı hale gelinmiştir. Başta verimli tarım topraklarının iskâna açılması, yanlış uygulamalar sonucu oluşan toprak erozyonu ve çoraklaşma, vahşi sulama ve yer altı su kaynaklarının aşırı tüketimi gibi nedenlerle toprak ve su varlığımıza telafisi güç zararlar verilmiştir” diye konuştu.