Elazığ’ın Baskil ilçesi ve köylerinin büyük bir bölümünün geçim kaynağı olan kayısı üreticiliğinde bu yıl yüzler gülüyor.

Baskil ilçesine bağlı sahil köylerden Gemici köyündeki kayısı üreticileri elde ettikleri verimle yüzlerinin güldüğünü söylediler. Kayısı üreticileri hem verimden hem de fiyattan memnun olduklarını ifade ettiler.

GÜNKURUSUNUN KİLOSU 25-28 LİRA ARASINDA

Baskil ilçesine bağlı Gemici köyünde kayısı üreticiliği yapan Cahit Kürüm, köylerinin geçiminin kayısı üreticiliği olduğunu ifade ederek, "Köyümüzün geçimi kayısıya dayalı. Fırat nehri kenarında bulunan köyümüzde bu yıl üretim oldukça iyiydi. Geçen yıla oranla bu yıl hem kayısılar iyi hem fiyat. Kayısı bu yıl oldukça iyi. Geçen yıl çok kayısı vardı ancak kilosu azdı. Bu yıl az tutmuş ancak çekirdek az kayısı çoktu kilosu fazlaydı.  Bu da havaların serin gitmesine bağlı, havalar ne kadar çok serin geçerse meyve o kadar daha iyi olur. Şu an fiyatlarda iyi yüz güldürüyor. Gün kuruları 25-28 Lira arasında, kayısı ise 20 Lira civarında gidiyor. Kayısı üreticileri için 20 Liralık fiyat iyidir. Masrafımızı çıktıktan sonra üreticiye iyi para kalıyor bu yıl fiyatlarda iyi.” dedi.

KÜRÜM: İŞÇİ KONUSUNDA BİR SIKINTI ÇEKMEDİK

Kürüm, işlerin yolunda gittiğini, işçi konusunda da bir sıkıntı çekmediklerini belirterek, "Pandemi nedeniyle işçi sıkıntısı çekeceğimizi sanıyordum, ancak işçi konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Çevre illerden gelen tarım işçileri ile kayısı hasadını tamamladık. Topladığımız kayısıları islimledikten sonra güneşte kuruttuk. Tüccar gelip buradan alıyor. Ayrıca pazar arayışına girmiyoruz. Kayısının çekirdeği de bu yıl 4 Lira'dan alıcı buluyor onu da tüccar gelip buradan alıyor. İkinci üçüncü kalite kayısı da 4-5 Lira'dan satıyoruz.” diye konuştu.

SAHİL ŞERİDİNİN BİR BÖLÜMÜNDE KAYISI ÇOK İYİ

Kayısı üreticisi Cahit Kürüm, sahil şeridinde verimin bu yıl oldukça iyi olduğunu belirterek, "Bu yıl Baskil'in kıyı şeridinde kayısı oldukça iyiydi. Fakat diğer yerlerde beklenen kayısı elde edilemedi. Malatya’da dahi istenilen olmadı. Kayısı yoktu ama gemici bölgesindeki sahil şeridinde beklenenin üzerinde bir kayısı oldu bu yıl. Yağmur çok olduğu için çiçeği döktü. Onun için sahil şeridi dışında beklenen kaysı elde edilemedi.” dedi.

ELAZIĞ KAYISISININ YÜZDE 95’İ BASKİL’DEN

"Baskil Kayısısı" aroması ve kalitesi ile ilk sırada olması nedeniyle hem ülke içinde hem de ihracatta önemli bir yer alıyor.

Elazığ'da yılda ortalama 60 ile 70 bin ton kayısı  üretimi gerçekleşiyor. Elazığ'daki bu kayısının yüzde 95'i ise Baskil ilçesinde ki  bahçelerde yetiştiriliyor. İlçede 100 bin dekar alanda 1 milyona yakın ağaçta üretilen kalitesi ve aroması ile ilk sıralarda yer alan 'Baskil Kayısısında hasat  mevsim tamamlandı. İlçenin ekonomisinde önemli rol oynayan kayısı bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü.