Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı 21 Mart Down Sendromlular farkındalık günü dolayısı ile sergi etkinliği düzenlendi.

Bir alışveriş merkezinde düzenlenen etkinliğe Elazığ Valisi Erkaya Yırık ile Eşi Ayşe Yırık, AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, ZİÇEV Başkanı Mehmet Güleç, ZİÇEV Kurum Müdürü Elif Oğuz, Down Sendromlu çocuklar, aileleri ve vatandaşlar katıldı.

OĞUZ: SEVGİ HER ŞEY, ÜSTESİNDEN GELİR

ZİÇEV Kurum Müdürü Elif Oğuz, “Down Sendromlu olmak bir hastalık değildir” diyerek, “Down Sendromlu olmak bir hastalık değildir. Kalıtsal bir farklılıktır. Genetik bir farklılıktır. Down Sendromlu bireyler özellikle eğitim ile sevgi ile gündelik yaşamlarını devam ettirebilmektedirler. Bizler ZİÇEV olarak Down sendromlu bireylere sevgi ve iyi bir eğitim ile destek vermeye çalışıyoruz. Bugün burada bulunan bütün misafirlerime teşekkür ediyorum. Sevgi her şey, üstesinden gelir. Farklılıkların farkında olmak dileğiyle” dedi.

YIRIK: DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARIMIZIN OLDUĞU EVDE BEREKET OLUR

Elazığ Valisi Erkaya Yırık ise Down Sendromlu çocukların önemine değinerek, “Down Sendromu müdürümüzün de ifade ettiği gibi asla hastalık değil. Down Sendromunda bir eksiklik yok. Down Sendromunda olan şey +1 kromozon fazlalığı. Dolayısıyla çocuklarımızın insanlardan beklediği ne bir ilaç ne bir tedavi edilme arzusu. Onların sadece beklediği sevgi, kabullenilme ve onların bir birey olarak muhatap alınmasıdır. Down Sendromlu olan çocuklarımızın bulundukları yerde sevgi oluştururlar. Onların ailelerinde üf dedirtecek bir sıkıntıları olmadan çevrelerine sürekli pozitif enerji yayarlar. Down Sendromlu çocuklarımızın olduğu evde bereket olur, muhabbet olur, sevgi olur. Bu etkinliğin amacı farkındalık sağlamak sureti ile çocuklarımızın kabullenilebilir olaması ve onlara sevgiyi vermede tereddüt etmeden insanlarımızın onları bağrına basması. Ben emek veren bütün çocuklarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

GÜLEÇ: ONLARINDA BİR BİREY OLDUĞUNU UNUTMAMAK GEREKİR

ZİÇEV Başkanı Mehmet Güleç ise, “Yıllardır ZİÇEV olarak yıllardır bu faaliyetleri yapıyoruz. Yıllardır engellilerin hayatını kolaylaştırmak onları topluma kaynaştırmak için bunu yapıyoruz. Bunun faydasını görüyoruz. Dünyada engellilerin yapamayacağı bir şey yok. Yeter ki onlara imkan sununsun. Sanatlarla, ağaç işleri ile bizim vakfımızda bulunan atölyede çeşitli ürünler üretiyoruz. Bu da yıllardır devam ediyor. Çocuklarımızın halk oyunları, sanat işleri ellerinde mevcut birer altın bilezik gibi. Bu çocukları toplumdan dışlamamak lazım, bu toplumları kabul etmek lazım, bu toplumda çocukların yerinin kesin olduğunu hiçbirinin birinden farkı olmadığını, onlarında bir birey olduğunu unutmamak gerekir” açıklamalarını kullandı.

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışın ardından sergiyi gezen Vali Yırık down sendromlu çocuklarla da yakından ilgilendi.

Sergide Halo dayı oyununun oynanması da programa renk kattı.