Adana'da insanlarla etkileşimde olabileceği ve akşamları da hizmet veren kütüphane kurma kararı alan Cemil Sobacı, 2014 yılında evini bu amaçla kütüphane olarak okuyuculara açtı.

Üniversite kampüsünde "nöbetçi kütüphane"

İlginin artması üzerine Cemil Sobacı, "nöbetçi kütüphane" adını verdiği projesini ilk olarak Çukurova Üniversitesinin de desteğiyle 2014'ün sonunda üniversite yerleşkesindeki küçük bir mekanda hayata geçirdi.

Sobacı, nöbetçi kütüphaneye gelen yoğun taleple 2015 yılında kent merkezindeki Mahfezsığmaz Mahallesi'nde kiralanan mekana taşıdı.

Artan talebi karşılayabilmek için 2016 yılında Yenibaraj Mahallesi'nde yeni bir kütüphaneyi daha okurlarla buluşturan Cemil Sobacı, tek odalı "okur yuvası" adıyla anılacak, ziyaretçilerin kitap okuyup ders çalışabilecekleri farklı konseptteki 3'üncü kütüphaneyi de Kurtuluş Mahallesi'nde faaliyete geçirmek için kolları sıvadı.

Cemil Sobacı, tek odalı kütüphanenin de yakın zamanda faaliyete geçeceğini belirtti.

Resmi tatil ve bayramlarda da açık

Her yaştan okurun ziyaretine açık olan bu kütüphanelerden düzenli olarak yararlananların aylık abone olduğunu anlatan Cemil Sobacı, ödünç kitap almak isteyenlere ise yıllık belirli bir ücret karşılığında bu imkanı sunduklarını söyledi.

Kütüphanelerinin sabah saat 10.00'da açılıp, gece saat 02.00'de kapandığını dile getiren Cemil Sobacı, şöyle konuştu:

"Bu kütüphaneleri temelde, akşam gidip ders çalışıp kitap okunan bir yere olan ihtiyaçtan ziyade, dostça, arkadaşça, keyifle ve daha inovatif şeyler yapabilecek bir zemine taşımaya çalıştım. Biz, 'Şehirdeki diğer kütüphaneler kapalıyken açık olan kütüphane' sloganıyla kendimizi duyurmuştuk. Burasının çok talep görmesinin sebebi, izin günlerinde, resmi tatil ve bayramlarda da açık olmasındandır. İnsanlar o günlerde de kütüphaneye gidip vakit geçirmek istiyorlar."

Ziyaretçilerin katkısıyla gelişiyor

Sobacı, ziyaretçilerden elde edilen gelirin yine kütüphanelerin giderlerinin karşılanması için kullanıldığını vurgulayarak, "Buralar okurların katkısıyla dönüyor ve arkasında başka bir sermaye yok. Kar amacı gütmeyen bir yapıda burası. O paralarla borçlar ödeniyor. Eğer para artarsa, yeni bir kütüphanenin kurulumuna veya başka sosyal girişimin desteklenmesine ayrılıyor. Bu kütüphaneler kendi kendini besleyen ve büyüten bir yapıya doğru dönüşüyor" dedi.