Bin Esirin Ellerinde Hayat Bulan Tünel: Vespasianus Titus

Hatay'da bulunan ve esirlerin çekiç ve murç kullanarak yaptığı bilinen Vespasianus Titus Tüneli, hem inşa hikayesi hem de etkileyici görünüşüyle ilgi çekiyor.

Bin Esirin Ellerinde Hayat Bulan Tünel: Vespasianus Titus

Bin 380 metre uzunluğundaki Vespasianus Titus Tüneli...

Hatay Samandağ'da yer alan bu tünelin yapım amacı, Selecuia Piera Antik Kenti içinde sel sularını yönlendirmek, limanın dolmasını ve yerleşim yerlerine su baskınını önlemekti.

Roma İmparatoru Vespasianus döneminde dağlar delinerek yapımına başlandı ve oğlu Titus tarafından milattan sonra 81 yılında bin tutsağa yaptırıldı. Binlerce yıllık tarihiyle Vespasianus-Titus Tüneli, şehre giden yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor.

"Elle yapılan dünyanın en büyük tüneli" olarak da bilinen, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindeki tünel, yeşillikler ve çeşitli ağaç türleri arasında tarihte yolculuk yapmak isteyenlerin tercih ettiği yer konumunda.

"UNESCO kalıcı listesine girmesini istiyoruz"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2014 yılında dahil edilen Vespasianus Titus Tüneli'nin korunması ve daha rahat ziyaret edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bölgeye yürüyüş yolları, seyir terasları, yöresel ürünlerin satıldığı stantlar yapıldığını anlatan Işıkgör, tünelin içerisinde sosyal tesislerin bulunduğu bir karşılama merkezi yapmak için proje hazırladıklarını belirtti.

Hatay'ın önemli destinasyonlarından biri

Projeyi Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunduklarını söyleyen Işıkgör, şöyle konuştu:

"Vespasianus Titus Tüneli, dünyanın elle kazılmış en uzun tüneli. Tünelin yan tarafında da Beşikli Mağara var. Mağarada çok sayıda mezarlık var. Özellikle papazların ve din adamlarının gömülü olduğunu biliyoruz. Tünel, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde. Ancak biz bu listeden çıkıp kalıcı listeye girmesini istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Tünelin çevre düzenlemelerini yapıyoruz. Kurulun değerlendirmesinden sonra inşallah kısa süre içinde ihaleye çıkarak karşılama merkezini tamamlamış olacağız. Hatay'ın önemli destinasyonlarından biri Vespasianus Titus Tüneli'ni daha dikkat çekici hale getirmek istiyoruz."

Işıkgör, Hatay'ın yılın 12 ayı her türlü turizme açık bir yer olduğundan bahsederek, herkesi şehrin güzelliklerini görmeye davet etti.

"Tünel çok etkileyici"

Kayseri'den tüneli gezmeye gelen Kubilay Alas, ilk kez gördüğü tünelin çok güzel ve etkileyici bir yer olduğunu belirtti.

Belinda Çevik ise, bölgenin kendisini çok etkilediğini söyleyerek, bu nedenle 2. kez görmeye geldiğini anlattı.

Kaynak: AA

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137