Binlerce yıllık mozaikte turp figürüne rastlandı

Osmaniye'nin turp üretimiyle bilinen ilçesi Kadirli'de inşaat kazısı sırasında bulunan ve taban mozaiklerinin birinde turp figürü bulunuyor.

Binlerce yıllık mozaikte turp figürüne rastlandı

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, 2015'te bir inşaat firmasının yapmayı planladığı bina inşaatın temel kazısı sırasında taban mozaikleri bulundu. Bölge 3. derece sit alanı ilan edildi. Daha sonra inşaat çalışması durduruldu ve bölge koruma altına alındı.

Geçen yıl kasımda başlanan kurtarma kazısı çalışmalarında ortaya çıkarılan bir mozaikte ise turp figürüne rastlandı.

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 70-80'ini karşılayan Kadirli ile özdeşleşen bir ürüne mozaikte rastlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Mozaiklerin milattan sonra 1. veya 2. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu anlatan Torun, "Burada Zeugma ile eş değer mitolojik karakterlere rastlıyoruz. Kadirli'nin tarihine ışık tutacak bir çalışma" dedi.

"Mozaik, turpun bölgede 2 bin yıl önce de yetiştirildiğini gösteriyor"

Osmaniye çevresinde yürütülen kazı çalışmaları sırasında ilk kez insan figürlü mozaiklere rastlanıldığını belirten Torun, şöyle konuştu:

"Burada bulunan mozaikler o dönem insanlarının yaşamıyla ilgili bilgiler veriyor. Mozaiğin birinde bir turp ile kucağında keklik ve elinde üzüm olan bir insan figürü yer alıyor. Bu figür, Kadirli ile özdeşleşen turpun bölgede yaklaşık 2 bin yıl önce de yetiştirildiğini gösteriyor. Ayrıca mozaiklerde Kadirli merkezde o dönemle ilgili ilk yazılı belgeyi de bulmuş durumdayız."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137