Yeni sezonda izleyicileri bir de sürpriz bekliyor. İnteraktif olarak adlandırılan yani kullanıcıyla etkileşime geçen, olayların gidişatına oyuncaların yön verdiği birçok oyun mevcut. Hatta kitaplarda dahi okuyucuların seçimlerine bağlı olarak farklı sonlarla karşılaşılabiliyor. Kısacası alternatif sonlar oluşturuluyor. Black Mirror’un 5. sezon bölümlerinden birinin de interaktif olacağı ifade ediliyor.

Diziyi genel olarak düşündüğümüzde insanların aldıkları kararların geleceği şekillendirmekte ne denli önemli olduğunu anlayabiliyoruz. Bu tarz bir yaklaşımla izleyicilerle buluşan diziden de interaktif bir bölüm gelmesi bizleri şaşırtmamalı aslında. Dizinin ruhuna oldukça uygun bir yaklaşımla seçimlerin izleyicilere bırakılması dizi ve sinema sektöründe yeni başlangıçlara kapı aralayabilir.

2018’in son çeyreğine girmişken dizinin bu sene başlayacağını söylemek biraz kafa karıştırıcı olsa da geçmiş sezonlara bakarak önümüzü görebiliriz. Nitekim 3. sezon ekimde, 4. sezon ise aralık ayında yayımlanmıştı. Bu bilgilerden hareketle sene bitmeden 5. sezonu karşılamamak için bir nedenimiz yok diyebiliriz.

Bloomberg’in aynı raporuna göre Netflix, kullanıcının kendi kararlarını vereceği farklı projeler üzerinde de çalışıyor. Shrek’in spin-off’u Puss in Book ve Buddy Thunderstruck’ın bir bölümü de iddiaya göre interaktif olarak çekilecek.

Black Mirror’un interaktif bir bölümle izleyici karşısına çıkmasında dizinin içeriğinin bu duruma uygunluğu kadar izleyicilerin pasif bir rolden aktif bir hâle geçmesinin önemi de yatıyor. Diziyi takip edenler hatırlayacaklardır ki geleceğin biraz da kaotik bir biçimde şekillenmesinde insanların büyük bir payı var. Belki de bizlere sunulacak etkileşimli bölümle alacağımız kararlar; insanoğlunun, geleceği olumlu açıdan yönlendirmesinde bir umut ışığı olacak. Netflix’in izleyicilere sunacağı bu tarzın ne kadar sevileceğini hep birlikte göreceğiz.