Sebastapolis Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Tokat Müze Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi iş birliğinde yürütülen çalışmaların tamamlanan bu yılki bölümü, antik kentin hamam bölgesinde yoğunlaştı.

Sebastapolis Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Tokat Sulusaray'da bulunan ve 2 bin yıllık geçmişe sahip Sebastapolis Antik Kenti'nde 2018 dönemi kazı çalışmaları tamamlandı.

Tokat Müze Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi iş birliğinde yürütülen çalışmaların bu yılki bölümü, antik kentin hamam bölgesinde yoğunlaştı.

•          Sebastapolis Antik Kenti'nin hamam bölümü gün yüzüne çıkarıldı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi ve kazı sorumlusu Şengül Dilek Ful, Sebastapolis Antik Kenti'nde yürütülen kazıların bu yılki bölümünün 28 gün sürdüğünü söyledi.

Kazı çalışmalarının 2012 yılından bu yana devam ettiğini anlatan Ful, bu yılki kazılara 3 öğretim üyesi, 20 işçi, 2 arkeolog ve 4 lisans öğrencisinin katıldığını belirtti.

Ful, "Kazılarda bugüne kadar Roma hamamının planı tam olarak ortaya çıkarıldı. Hamamın latrina (tuvalet), apodyterium (soyunma mekanı) frigidarium (soğukluk), tepidarium (ılıklık) ve caldarium (sıcaklık) bölümleri gün yüzüne çıkarıldı ancak kuzeyde olması gereken palestraya (spor faaliyetlerinin yapıldığı yer) dair bir bulguya rastlanmadı. Bizans dönemi işliklerine rastlanmış olması, tüm hamam alanında olduğu gibi buranın da Roma dönemi sonrasında yoğun tahribata uğradığını göstermektedir" dedi.

Bu yılki çalışmalarda, bu taş zeminin devamı mahiyetinde kuzey-güney doğrultusunda uzanan blok taş duvar hattının bir bölümünün ortaya çıkarıldığını belirten Ful, şunları konuştu:

"Hamamı güneyde sınırlandıran harçlı bir duvar sırası tespit edildi. Bütün bu veriler ışığında hamamın Sebastopolis Antik Kenti'ndeki hamamlardan sadece biri olduğunu söyleyebiliriz. Yazıtlardan bildiğimiz tapınak gibi diğer ihtişamlı kamu yapılarının ortaya çıkartılıp turizme kazandırılabilmesi için devam eden kamulaştırma çalışmalarının hızlı şekilde sonuçlandırılması gerekiyor."

Sebastapolis Antik Kenti

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen antik kentin, bazı kaynaklarda M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında MS 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri.

Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis'in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu belirtiliyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137