Önemli bir Selçuklu kenti olan Antalya'da son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ile ecdad yadigarı camileri, hanları, hamamları ve kervansarayları yeniden ayağa kaldırıyor. 

İhya çalışmaları kapsamında günümüzde de turizmin başkenti olan Antalya'nın "yayla ilçesi" diye anılan Korkuteli'nde yaklaşık 700 yıl önce Karamanoğlu Alaaddin Bey'in yaptırdığı tahmin edilen Alaaddin Camii var.

Bir benzeri daha olmayan taç kapısıyla ünlü Korkuteli'nin bu heybetli camisi, 1900'lü yılların başında çıkan yangınla göçtü.

Tavanındaki toprağın tamamen yere indiği cami kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan vatandaşlar, cami alanına yaptıkları küçük bir mescitle ibadetlerini sürdürdü. Caminin rölövesini çıkarıp proje çalışmalarını yapan Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 2013 yılında restorasyona başladı.

Antalya'nın en önemli eserlerinden

Yaklaşık 5 yıl süren ve bugüne kadar çalışmalar sonucu cami, 8 metre uzunluğundaki, süslemeleri, kabartmalarıyla Anadolu'da bir benzeri daha olmayan taç kapısı, mihrabıyla itinalı onarılınca eski görkemine kavuştu. Cami, özgün haliyle bu hafta kılınacak cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak.

Kitabesinde, minaresinin Osmanlı Padişahlarından 1. Ahmed'in sadrazamı Murad Paşa'nın yaptırdığı belirtilen cami, ibadete ve ziyarete açılarak Antalya'nın en önemli eserleri arasındaki yerini alacak.

"Taç kapısı tamamen çökebilirdi"

Caminin çok önemli bir mimari eser olduğuna işaret eden Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, Evliya Çelebi'nin de camiye dair bilgiler verdiğini, caminin yüzyıllardır gelen özgün 2 parçası olduğunu, taç kapı ve mihrabının 700 yıl önceki gibi özgün durduğunu belirtti.

Restorasyon çalışmalarına başladıklarında camide ciddi statik sorunların olduğunu, eşsiz portal kapıda önemli miktarda devşirme malzemelerinin yer aldığını söyleyen Coşar, şöyle konuştu:

"Bunu yerinde sağlamlaştırmayı düşündük. Ona uygun proje hazırladık fakat koruma kurulundan uygun bir koruma yöntemi olmadığı, bu şekilde sağlaştırmanın mümkün olmadığı belirtilince biz söküp yeniden örmeye ilişkin bir proje hazırladık. Koruma kurulundan geçti ve çalışmalara başladık."

Açılış cuma namazında yapılacak

Ecdad yadigarına sahip çıktıklarına işaret eden Coşar, şunları anlattı:

"Cuma günü Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun da katılacağı cuma namazı ile camiyi ibadete açacağız. Antalya'da son 16 yılda çok ciddi bir şekilde ecdad yadigarına sahiplenme var. Son yıllarda cumhuriyet tarihini katlayan bir restorasyon faaliyetine başladık. Kentin en ücra köşelerindeki eserleri ayağa kaldırıyoruz. Bu eserlere sahip çıkmazsak hepsi yok olup gidiyor. Antalya Kaleiçi'nde tarihi kitap ve belgelerde 30-40 tane cami olduğu yazılıyor ama günümüze gelen 5-6 tane. Bu camiye de sahip çıkılmasa burası da tamamen tarihten kaybolurdu. Özellikle eşsiz taç kapısı tamamen çökebilirdi."

Alaaddin Camii'nin eşsiz taç kapısı, restorasyonu sırasında tamamen sökülerek, fabrikasyon gazbeton kullanıldığı ve orjinal taşların gelişi güzel konulduğu iddiasıyla gündeme gelmişti.

Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, gaz beton iddiasını yalanlamış, taşların ipek halatlarla sökülerek kapının yıkılmaya karşı sağlamlaştırıldığını, numaralandırılan taşların yeniden özgünlüğüne uygun bir şekilde yerine konulduğunu, motifli kısımların yüzde 90 oranında korunduğunu belirtmişti.