Halk arasında KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın yaklaşık 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında 40 yaş civarında ortaya çıktığı uyarısında bulunan Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Ceylan “Görülme sıklığı dünyada 40 yaş üstü ortalama yüzde 11.7, Türkiye’de ise yüzde 19.1’e çıkan oranlarda. Günümüzde Türkiye’de yaklaşık 5 milyon KOAH’lı hasta bulunmakta” dedi.

Ceylan, KOAH’ın yılda 3 milyon kişinin ölüme neden olduğuna dikkat çekerek “Tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5.5’inden sorumlu. Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları içinde en sık görülen 3. ölüm nedeni ve bu ölümlerin yüzde 61.5’i KOAH nedeniyle” bilgilerini verdi. Ceylan, şunları söyledi: “KOAH’ın akciğer kanseri ile yakın ilişkisini kesin olarak bilinmekte. KOAH hastalarında 10 yıl içerisinde akciğer kanseri gelişme riski 5 kat daha yüksek. Ayrıca KOAH konjestif kalp yetmezliği, pulmoner damar tıkanıklığı, akciğer enfeksiyonları, zatürre, akciğer sönmesi gibi hastalıklara zemin hazırlar ya da tetikler.”

Prof. Dr. Ceylan, KOAH’dan korunmanın 8 ana prensibini ise şöyle aktardı: “Tütün kullanımının bırakılması, iç ve dış ortam hava kirliliğinin, mesleki maruziyetin önlenmesi, düzenli fiziksel aktivite ve doktor kontrolü, dengeli-düzenli beslenme, grip ve zatürre aşıların düzenli yapılması, bireysel hijyen yanında hastalıklı insanlardan uzak durmak.”