Bakanlık Açıkladı: İşte Koronavirüsten Korunma Yolları

Sağlık Bakanlığından koronavirüs ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkelerin, yeni koronavirüs için de geçerli olduğu belirtildi.

Bakanlık Açıkladı: İşte Koronavirüsten Korunma Yolları

Sağlık Bakanlığı, vatandaşlardan gelen, koronavirüsün yapısı ve hastalıktan korunma yollarına ilişkin soruları yanıtladı.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan yanıtlarda, soğuk algınlığına neden olan koronavirüsün her yıl genellikle mevsimsel grip döneminde görüldüğüne işaret edildi. İnsanlarda dolaşımda olan ve çoğu soğuk algınlığına neden olan koronavirüs alt tipleri "HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV" olarak sıralandı. Koronavirüslerin, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi ağır hastalıklara da sebep olduğu belirtildi.

SARS'a karşı alınan önlemler sayesinde SARS'ın görülmediği, MERS'e karşı alınan önlemlerle de hastalığın görülme sıklığının azaldığı ifade edilerek, Türkiye'de 2014'te bir MERS-CoV vakası görüldüğü, bunun dışında halen başka bir vakaya rastlanmadığı vurgulandı.

VİRÜSÜN İLK KAYNAĞI HAYVANLAR

Koronavirüslerin, ilk kaynağının hayvanlar olduğu, sonrasında ise insandan insana geçen solunum yolu enfeksiyonuna neden olabildiği kaydedildi.

Detaylı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV'un misk kedilerinden, MERS-CoV'un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığının ortaya çıktığı belirtilerek, henüz insanlara bulaşmamış, ancak hayvanlarda saptanan birçok koronavirüs mevcut olduğu ifade edildi.

Yeni koronavirüsün (2019-nCoV) daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir koronavirüs alt tipi olduğu ve 7 Ocak 2020'de tanımlandığı kaydedildi. Bu koronavirüsün kesin kaynağının bilinmediği belirtilerek, erken dönemde bildirilen ilk olguların, Çin'in Wuhan kentinin güneyindeki Wuhan Güney Çin Deniz Ürünleri Şehir Pazarı çalışanlarında bildirilmesinin, virüsün muhtemelen bir hayvan kaynağından ortaya çıktığını düşündürdüğü ifade edildi.

Sağlık Bakanlığının bilgilendirmesinde, yeni koronavirüsün bulaşma şeklinin tam olarak bilinmediğine işaret edilerek, hayvandan insana bulaşma yanında, insandan insana da bulaştığının anlaşıldığı, damlacık yoluyla bulaştığının varsayıldığı belirtildi. Virüsün kuluçka süresinin net olarak bilinmediği, 2-14 gün arasında olduğunun düşünüldüğü kaydedildi.

EN ÇOK KARŞILAŞILAN SEMPTOMLAR

Konuyla ilgili diğer sorulara verilen yanıtlar şöyle:

"En çok karşılaşılan semptomlar ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Ancak şiddetli olgularda pnömoni, ağır akut solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Eldeki veriler, yaşlı ve eşlik eden hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiğini göstermektedir.

Yeni koronavirüs enfeksiyonunun yoğun olarak görüldüğü bölgelerden ülkemize gelen ve herhangi bir solunum yolu semptomu gösteren kişiler, uygun şartlarda izole edilerek, hastalık olasılığı açısından değerlendirilmekte ve solunum numunesi alınmaktadır. Bu kapsamda değerlendirilen vakalarda şu ana kadar yeni koronavirüs hastalığı saptanmamıştır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137