Gaz sorunu ortalama 3.haftada başlar ve bebek kolunu bacağını hareket ettirmeye başladığı 3. aya kadar devam edebilir. Bazı bebeklerde 6.aya kadar devam eder.

Gaz sancısı neredeyse bebeklerin tamamında görülür. Sıklığı ve şiddeti değişken olmakla beraber kısa süreli ve düzenli olmayan gaz sancılarının cadı saati ve kolik ile karıştırılmaması gerekir.

CADI SAATİ NEDİR?

Cadı saati; bebeğin günün belli saatlerinde ve belli bir süre ile ağlaması ve süresi dolmadan susturulamaması durumudur. Bu süreye cadı saati veya witching hour denir.

Cadı saati haftanın en az üç günü, 3 saat boyunca devam ederse ve bu durum 3 hafta devam ederse bebeğim kolik diyebilirsiniz. 3 kuralının geçerli olmadığı ağlamalar sadece gaz sancısı veya cadı saati olarak adlandırılır.

Kolik ağlamaların sebebi tam bilinmiyor.

Sadece gaz birikmesi değil bebeklerin anne karnından çıkıp dünyaya geldikten sonra adapte olma sürecinin normal bir rahatsızlığı gibi düşünülüyor. Kesin bir çözümü yok ama hafifletecek veya bebeğin dikkatini dağıtacak bazı yöntemler mevcut.

Halk arasında yaygın olarak kullanılan bitki çayları ve baharatlar gibi yöntemler uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmiyor. Anne sütünü bile doğru düzgün sindiremeyen bebeğin bu tarz besinleri az miktar da olsa tolere etmesi çok zor ve daha büyük problemlere yol açabilir.

Bebekler gaz problemini hafifletmek için yapılabilecekler

• Her beslemeden sonra bebeğin gazını çıkarmak

• Karnına saat yönünde sırtına saat yönünün hafif hafif masaj yapmak

• Ilık banyo yaptırmak, masaj yapmak, karnına ılık havlu koymak

• Gün içinde bir kaç dakikalığına yüz üstü yatırmak (tummy time)

• Ayakta hafif hafif sallayarak emzirmek ve gezdirmek

• Bacaklarını nazikçe aşağı yukarı sallayarak egzersiz yaptırmak

Bunlar yapıldığı halde ve gazını çıkardığı halde ağlamaya devam ediyorsa: cadı saatinde olabilir. Cadı saatindeki bebeği susturmak çok zordur annenin buradaki hedefi bebeği susturmak değil kendiliğinden susmasına yardımcı olmak olmalıdır . Sakin kalarak, ten teması yaparak ve kalp atışını duyacak şekilde sarılarak bebeğin sakinleşmesine yardımcı olunabilir. Sıcaklığı ve ışığı düşük ortamda kundaklayarak, ninni söyleyerek bebeği güvende hissettirirseniz sakinleşmesi kolaylaşacaktır.

White noise denen bazı makinelerin sesleri veya su sesi dinletmek de sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bunlar bebeğin anne karnında duyduğu seslere benziyor. Bebek tanıdık bir ses duyduğunda kendini güvende hissedip sakinleşebiliyor.

Arabada gezdirmek de aynı şekilde, araba sarsıntısı ve bebeğin arabada duyduğu sesler kendisini anne karnında güvende hissettiriyor.

Pusette gezdirmek veya hamakta sallamak da çok kullanılan yöntemlerdendir.

Tüm Bebekler için Rahatlatıcı Yöntemler

Bebek kolik olsun olmasın sebepsiz ağlayabilir. Bebeklerin tek iletişim metodu ağlamaktır. Dışarıdan bakanlar için sadece "ağlama" da olsa annenin bebeğini iyi gözlemleyip hangi ihtiyacında ne şekilde ağladığını anlamalıdır. Karnı tok, altı kuru ve uykusunu tam almış bir bebek ağlamaya devam ediyorsa annenin susturmaya değil rahatlatmaya ve sakinleştirmeye çalışması gerekir.