Böbrek Hastalığı Olup Oruç Tutmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Özellikle böbrek hastalığı olan ve oruç ibadetini yerine getirmek isteyenlerin bazı kurallara uyması hayati önem taşıyor. Diyaliz hastaları oruç tutabilir mi? Böbrek fonksiyon bozukluğu yaşayanların oruç tutması uygun mu? Böbrek taşı hastalığı olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmeli? Susuzluğun olumsuz etkilerini azaltmak için neler yapmalı? Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Dr. Bilal Görçin açıkladı

Böbrek Hastalığı Olup Oruç Tutmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Diyalize girenlerin oruç tutması mümkün mü?

Mümkün değildir çünkü hiç idrarları yoktur, vücuttan atılmayan zararlı maddelerin oluşturduğu ağız kuruluğunu su içmeden geçirmek mümkün değildir. Diyalize girdiklerinde kanları yabancı maddelerle temas ettiği için oruçları da sayılmaz. Biz diyaliz hastalarına oruç tutmayı önermiyoruz.

Henüz diyalize girmeyen fakat potansiyel diyaliz hastası olan böbrek yetmezlikli hastaları 5 evreye ayırırız. Böbrek fonksiyonlarının yüzde 50'nin altına indiği üçüncü evre ve sonrası hastalarda, hastalık ilerledikçe oruç tutmaları sonucu karşılaşacakları sıkıntılar artacaktır. Özellikle şeker hastalığına bağlı bir böbrek yetmezliği meydana gelmişse bu sorunlar daha ciddi olacaktır.

Bu nedenle böbrek fonksiyonlarının yüzde 30 ve daha aşağısı bozulduğu hastaların, oruç tutmaları sağlıkları açısından sıkıntı yaratır. Günde 1'den fazla ve farklı zamanlarda alınan ilaçlar, şeker ve tansiyon kontrolü oruçla birlikte zor olabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137