"Tabağını bitirirsen, büyük ve güçlü olursun”, bu cümle anne-babalarımızın yeterli miktarda vitamin aldığımızdan emin olmaya çalıştığı yollardan biriydi. Ve yanlış değildi, çünkü besinlerden çok fazla vitamin alabilirsiniz! Herhangi bir takviye almak istemiyor ve yeterli vitamin ve mineral aldığınızdan emin olmak istiyorsanız bu besinler size yardımcı olabilir.

A VİTAMİNİ

A vitamini, göz sağlığı ve sağlıklı cilt için oldukça önemlidir. Eksikliğinde cilt problemlerine ve donuk saçlara neden olabilir. A vitamini, süt ve et gibi hayvansal ürünlerde yüksek miktarda bulunmasına ek olarak, vücudunuz ayrıca bitki bazlı ürünler ve sebzelerden de üretebilir.

Besinler: Muz, karnabahar, yumurta, mandalina, portakal, lahana, balık, et, havuç ve süt ürünleri.

B VİTAMİNİ

Sekiz farklı B vitamini türü vardır: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6, B8 (biyotin), B11 (folik asit) ve B12. Her B vitamini türünün kendi işlevi vardır.

B1: Karbonhidratlardan enerji salınmasına yardımcı olur.

B2: Gözleri güneş ışığından korur, cildi ve saçı sağlıklı tutar.

B3: Sinir sisteminin düzgün işleyişi, enerji transferleri ve üretiminde rol oynar.

B5: Makrobesin ve hormon oluşumu.

B6: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, DNA oluşumu, proteinlerin oluşumu ve parçalanması.

B8: Cilt ve saç gelişimi, yağ asitleri oluşumu ve enerji üretimi.

B11: DNA üretimi, oluşumu ve parçalanması.

B12: DNA üretimi, proteinlerin birikmesi ve parçalanması ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi.

Besinler: Patates, kayısı, muz, brokoli, kahverengi (kepekli) ekmek, yumurta, tahıl, peynir, süt, fındık, soya fasulyesi, ıspanak, Brüksel lahanası, balık, et, karpuz ve havuç.

C VİTAMİNİ

C vitamini, demir emilimini artırır ve daha iyi bir bağışıklık sisteminin oluşmasını sağlar. C vitamini eksikliğiniz varsa, hastalanma olasılığınız yüksektir ve yaralarınız daha yavaş iyileşir.

Besinler: Çilek, ananas, fesleğen, karnabahar, lahana, brokoli, acı biber, sarı dolmalık biber, kivi, karanfil, mango, papaya, maydanoz, kırmızı lahana, biberiye, portakal, Brüksel lahanası, kekik ve domates.

D VİTAMİNİ

Sert kemiklerin sağlığı için ana vitamin, D vitaminidir. Bu vitamini gıdalardan almanın yanı sıra, vücudunuz da D vitamini üretebilir ve güneş ışığından alabilirsiniz. D vitamini almanın en iyi yollarından biri dışarıda güzel bir yürüyüş yapmaktır. D vitamini eksikliği osteoporoz ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir.

Besinler: Yemeklik yağlar, mantarlar, haşlanmış yumurta, peynir, margarin, fındık, baklagiller, portakal suyu, soya sütü ve yağlı balıklar.

E VİTAMİNİ

C vitamini ile birlikte bağışıklık sisteminin geliştirilmesi için birlikte çalışır. E vitamini ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini azaltır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. E vitamini eksikliği nadiren görülür, ancak anemiye yol açabilir.

Besinler: Badem, elma, avokado, lahana, brokoli, tam tahıllı ekmek, fındık, zeytin, papaya, fıstık ezmesi, kırmızı biber, pazı, ıspanak, yağlı tohumlar ve ayçiçek yağı.

K VİTAMİNİ

Kan pıhtılaşması, kemik dokusu üretimi ve güçlü kemikler ve dişler için yeterli K vitaminine ihtiyacınız vardır. Vücut K vitaminini kalın bağırsakta üretebilir, ancak tıpkı diğer vitaminler gibi bazı gıdalarda da bulunabilir.

Besinler: Elma, muz, lahana, brokoli, bezelye, yumurta, peynir, süt, portakal, ıspanak, et, yoğurt, deniz yosunu, ayçiçek yağı ve lahana turşusu.