Çocuklarda Alerjiye Neden Olan Besinler

İşte çocuklarda alerjiye yol açan 3 besin grubu.

Çocuklarda Alerjiye Neden Olan Besinler

Gıda alerjisi, besinin vücuda alınmasıyla başlayan, bağışıklık sistemi ile ilişkili olarak gelişen ve tekrarlayabilen bir sağlık sorunu. Kaşıntı, egzama, öksürük, nefes darlığı, kusma, ishal, kanlı dışkılama, kalpte ritim bozukluğu ve morarma gibi belirtilerle ortaya çıkan sorun, özellikle çocuklarda gelişme geriliğine neden olabiliyor. İşte çocuklarda alerjiye yol açan 3 besin grubu.

PROTEİN ALERJİSİ VARSA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT

İnek sütüne bağlı protein alerjisi çocuklarda çok sık görülmektedir. Pastörize edilmiş süt ürünleri de alerjinin şiddetini artırıyor. İnek sütü alerjisi olan çocuklarda koyun ve keçi sütü gibi hayvansal gıdalar ise çapraz reaksiyonu başlatabilir. Bu nedenle rutin olarak tüketimi önerilmiyor. Yine yumurta da protein alerjisine yol açan bir besin. Yumurta akı sarısından daha alerjik etkiye sahiptir. Ancak yapılan araştırmalarda yumurta alerjisi olan çocukların yüzde 70'inin içinde yumurta bulunan, fırınlanmış keki ve ekmeği sorunsuz olarak tükettiği belirlenmiş. Yani yüksek ısıda alerjen madde etkisini kaybediyor.

BUĞDAY ÜRÜNLERİ ALERJİSİ YAŞAM BOYU DEVAM EDEBİLİR

Buğdaya bağlı besin alerjileri, farklı tiplerde kendini gösterir. İçeriğindeki protein yapılarına göre çölyak hastalığına ya da temas sonucu ortaya çıkan 'fırıncı astımı-kontak dermatite' neden olabilir. Buğday, arpa ve yulaf benzeri tahıllarla da çapraz reaksiyon gösterebilir. Özellikle fıstık alerjisi 4 yaşın üzerindeki çocuklarda sık görülür. Bu alerji hayat boyu devam eder. Soya da bu grupta alerjik besinlerden biridir. Yüksek protein içeriği nedeniyle gıda endüstrisinde çok sık kullanılan bir besindir. İşlenmiş pek çok üründe bulunabilen soyanın çok az miktarı bile alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

BALIĞA UYGULANAN İŞLEM ALERJİ ŞİDDETİNİ ARTIRIR

Balık, çocuk ve erişkinde alerjiye neden olabilen bir besindir. Balık alerjisi, fıstık alerjisinde olduğu gibi ömür boyu devam eder. Balığa uygulanan tuzlama, kurutma ve ısıtma gibi işlemler alerji şiddetini artırır. Balık ve kabuklu deniz ürünleri arasında çapraz reaksiyon gelişmez. Diğer deniz ürünlerinden yengeç, kerevit, karides, salyangoz, midye, istiridye ve kalamar da çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kaynak: en son haber

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137