Çocuklarda Löseminin Sık Görülen Belirtileri

Türkiye’de ve dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin %30’unu lösemi oluşturur. Kanser konusunda bilinç düzeyi arttıkça tedavi başarısı da yıllar içinde yükselmektedir.

Çocuklarda Löseminin Sık Görülen Belirtileri

Lösemi kan kanseridir. Kemik iliğinde kan hücreleri ve trombositler üretilir. Lösemide bazı yeni beyaz kan hücreleri (WBC'ler) uygun şekilde olgunlaşmamaktadır. Bu olgunlaşmamış hücreler hızlı bir şekilde çoğalmaya devam eder, sağlıklı hücreleri dışlar ve bir dizi semptom üretir.

Çoğu durumda çocuklarda löseminin nedeni belirlenememektedir. Lösemi belirtileri bir çocuktan diğerine değişebilir. Kronik lösemi belirtileri genellikle yavaş gelişir, ancak akut lösemi belirtileri aniden ortaya çıkabilir. Bazı belirtilerin bazı çocukluk çağında görülen hastalıklar ile karışması kolay olabilir. Listelenen bu belirtilerden bazılarının olması mutlaka çocuğunuzun lösemi olduğu anlamına gelmez.

Çocukluk çağı lösemisinin yaygın belirtileri şunlardır:

Lösemili bir çocuk, küçük bir yaralanma veya burun kanaması sonrasında normalden daha fazla kan kaybeder. Lösemili çocuklarda kolayca morarma ve çürük gelişebilir. Deride küçük kırmızı lekeler olabilir. Kanın pıhtılaşma yeteneği, sağlıklı kan trombositlerine bağlıdır. Lösemili bir çocukta, bir kan testi anormal derecede düşük trombosit sayısını ortaya çıkaracaktır.

Mide ağrısı ve iştahsızlık

Lösemili bir çocuk mide ağrısından şikayetçi olabilir. Bunun nedeni lösemi hücrelerinin dalakta, karaciğerde ve böbreklerde birikmesi ve bu organların genişlemelerine neden olmasıdır. Çocukta ayrıca iştahsızlık olabilir veya normal miktarda yemek yiyemeyebilir. Kilo kaybı yaygındır.

Sorunlu nefes

Lösemili hücreler, boynun tabanındaki bir bez olan timüs etrafında topaklanabilir. Bu solunum zorluğuna neden olabilir. Nefes alma sorunu, göğüsteki nefes borusuna doğru yükselen şişmiş lenf düğümlerinden de kaynaklanabilir. Lösemili bir çocuk nefes alırken öksürebilir veya hırıltı çıkarabilir. Ağrılı solunum tıbbi bir acil durumdur.

Enfeksiyonla mücadele etmek için WBC'ler gereklidir, ancak lösemi durumunda olgunlaşmamış WBC'ler bu işlevi düzgün şekilde gerçekleştirememektedir. Lösemili bir çocuk sık veya uzun süre viral veya bakteriyel enfeksiyon nöbetleri yaşayabilir. Belirtileri öksürük, ateş ve burun akıntısıdır

Lenf bezleri kanı filtreler, ancak lösemi hücreleri bazen lenf bezlerinde toplanır. Bu durum çocuğunuzun kollarının altında, boynunda, köprücük kemiğinin üstünde, kasıkta şişmeye yol açabilir. MR ve BT taramaları, karın veya göğsün şişkin lenf düğümlerini ortaya çıkarabilir. Genişletilmiş bir timus, kanı kollardan taşıyan ve kalbe giden bir damarı tıkayabilir. Bu basınç kanın toplanmasına ve yüz ve kolların şişmesine neden olabilir. Baş, kollar ve üst göğüs mavimsi kırmızı bir renk alabilir. Baş ağrısı ve baş dönmesi ortaya çıkabilir

Kemik ve eklem ağrısı

Vücut kemik iliğinde kan üretir. Lösemi, kan hücrelerinin hızlı bir şekilde üremesine neden olarak kan hücrelerinin aşırı kalabalıklaşmasına neden olur. Bu hücre birikimi kemik ve eklem ağrılarına neden olabilir. Lösemili bazı çocuklar bel ağrısından şikayet edebilir.

Anemi

Kırmızı kan hücreleri (RBC'ler), oksijenin vücutta yayılmasına yardımcı olur. Aşırı beyaz kan üretimi, yeterli RBC üretmeyi zorlaştırıyor. Bu anemi denilen bir duruma yol açar. Belirtileri arasında yorgunluk, soluk cilt ve hızlı solunum sayılabilir.

Çocuğunuzun beyindeki kan akışında bir azalma varsa, konuşmaları bozulabilir. Çocuğunuzda anormal derecede düşük bir RBC sayımı olup olmadığını bir kan testi gösterecektir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137