Diş ağrısında hemen ağrı kesici kullananlara uzmanından uyarı!

Antibiyotiğin doğru kullanıldığında hayat kurtaran çok önemli bir ilaç grubu olduğunu söyleyen Diş Hekimi Efe Kaya, dişler için kullanılan antibiyotikler hakkında bilgi verdi.

Diş ağrısında hemen ağrı kesici kullananlara uzmanından uyarı!

Antibiyotiğin doğru kullanımının önemini belirten Efe Kaya, sürekli antibiyotik kullanımının gelecekte işe yaramamasına sebep olabildiğini belirtti.

Diş hekimliğinde kullanılan bakterilerin, bakterisid yani bakteriyi öldürücü antibiyotikler olduğunu söyleyen Kaya, "Vücudun yararlı bakterilerini de öldüreceğinden gerekmedikçe kullanımı büyük bir hatadır. Biz diş hekimlerinin en çok karşılaştığı tablo budur. Hastalarımız çekimden önce kendini güvende hissedebilmek adına ilaç kullanmak isterler. Sanılanın aksine diş hekimliğinde antibiyotik kullanımı çok kısıtlıdır” dedi.

AĞRI KESİCİ ALINMALI MI?


Diş ağrılarında ağrı kesici almadan önce diş hekimine başvurulması gerektiğini belirten Dr. Kaya, “Hastanın kalp kapağı protezi var ise, kalıtsal kalp rahatsızlıkları var ise, geçirilmiş ateşli romatizma hastalığı var ise, kesinlikle işlemler öncesi antibiyotik kullanması gereklidir."

"Diş kaynaklı bir enfeksiyon büyüyerek vücudun sistemini etkiliyor hastada ateş halsizlik ve titreme belirtileri veriyor ise, hasta hekimine danışarak muhakkak antibiyotik kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

KAÇ AYDA BİR KONTROL YAPILMALIDIR?
Hastaların 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolünden geçerek olası sürpriz bir ağrı tablosundan korunması gerektiğini vurgulayan Dr. Kaya, “Ağız içerisindeki mukoza yarı geçirgen bir yapıdadır. Yararlı ve zararlı tüm bakteriler ile sürekli temas halindedir. Gerek implant cerrahisi sırasında gerek ise sonrasında yara bölgemizi bu patojenlerden korumak durumundayız. Aynı zamanda post op bakım kriterlerini yerine getiremeyen hastalarda ve vücutta bulunan bilinmeyen enfeksiyon odaklarının etkisini en aza indirmek için antibiyotik özellikle profilaktik amaçlı kullanılır. Tüm geçirilmiş hastalıklarını diş hekimi ile paylaşmalıdır. Doktorunun önerilerini eksiksiz yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2019, 13:37

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137