Türkiye genelinde grip salgını var…

Uzmanlar vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

AKBULUT: 1 YIL GRİP HASTASINA BAKTIM AMA BENDE HASTALIK YAPMADI

Fırat Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, “Şu aralarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir grip salgını var. Aşı olanlar bunu geçirmiyor. Ben kendim grip aşısı oldum ve 1 yıl grip hastasına baktım ama bende hastalık yapmadı. Bu dönem Elazığ’da da çokça grip salgını var.  Grip bizim çok küçük, gözle görülmeyen mikroskopta dahi görünmeyen, ancak elektron mikroskobunda görülen çok küçücük halk arasındaki mikrop, bizim aramızda virüs dediğimiz etken. Bu virüs özellikle kış aylarında çok kolay bir hapşırıkla, öksürükle ya da 1 metreden yakın bir mesafede konuşmakla insanlar arasında bulaşabiliyor. Ayrıca çevreye düşüp öksürdüğümüz hapşırdığımız zaman o hapşırıkla giden gözle göremediğimiz küçük sıçramaların damlacıkların çevreye sıçraması ile insanlar bu virüsü almakta” dedi.

AKBULUT: GRİP VİRÜSÜNÜ ALMAMASINI BİZ İSTİYORUZ

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, “Bağışıklık sistemi iyi olan kişiler bunu 4 gün 5 gün 1 haftada olsa atlatabiliyor. Özellikle solunum yollarında hastalık olan, mesela KOAH hastanı yani solunum yollarında tıkanmalar, darlık olan hastalar veya kalp yetmezliği olan hastalar, 65 yaş üstündeki bağışıklık sistemi zayıflayan hastalar, şeker hastaları, böbrek yetmezliği olan diyalize giren hastalar, ya da hamileler, 5 yaşından küçük çocuklar, bunlar daha da hassas oluyorlar. Bunların hastalanmaması, grip virüsünü almamasını biz istiyoruz” diye kaydetti.

AKBULUT: %90 - %100 İSE KESİNLİKLE BU GRİP AŞISI KORUYOR

Prof. Dr. Akbulut, grip aşısına dikkat çekerek, hassas grupta yer alanların mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyleyerek, “Her yıl biz bu aşıların Ekim ve Kasım, Ekim sonu Kasım başında mutlaka yapılmasını istiyoruz. Özellikle bu hastalık açısından riskli olan kişilere. Bunlar eğer aşı olursa bu aşıda da bu sene geçirilen grip virüsünün benzerliği çok yüksek olursa yani çok benzerse mutlaka bu aşı koruyor. Ama o benzerlik eğer az ise az koruyor. Yani geçen yıl grip yapan virüs bu seneki virüse benzerliği %90 - %100 ise kesinlikle bu grip aşısı koruyor” açıklamalarını kaydetti.

AKBULUT: %90 - %100 İSE KESİNLİKLE BU GRİP AŞISI KORUYOR

Aşıya karşı olanlara seslenen Akbulut, “Alüminyum bir kere her aşının içinde yok. Olanlarda da 1.5 – 2 mg şeklinde var. Hâlbuki biz mide yanmalarında kullandığımız haplarla bunun 100 – 1000 katlarda alıyoruz. Ya da görüyoruz, fırınlara o incecik alüminyum tepsilerle etler veriliyor, tavuklar, balıklar veriliyor ve sıcakta o alüminyumla etler karışıyor. İşte o alüminyumu daha çok alıyoruz” ifadelerinde bulundu.