Her ne kadar insanların büyük bir kısmı kilo vermek konusunda zorluk yaşayıp sürekli olarak kilo vermenin yollarını arasa da inanması bazıları için güç olsa bile gerçekten kilo almakta zorlanan insanlar var. Aslında bu noktada neden kilo alındığını tespit etmek gerekiyor. Bilindiği üzere kilo, besinlerden alınan kalorinin harcanamaması durumunda ortaya çıkıyor. Vücudumuz aldığımız bu fazla enerjiyi daha sonrasında kullanmak için yağ şeklinde depoluyor. Tabii zamanla kullanılmamış olan bu yağlar da kiloya dönüşüyor. Genelde kilo artışı sağlıksız beslenme ve egzersiz noksanlığından ortaya çıkıyor. Tabii kilo almak isteyenlerin de sağlıksız bir yöntem denemesi doğru olmaz.

Özellikle bazı insanların metabolizmaları diğerlerine göre çok daha fazla ve çok daha hızlı çalışıyor. Bu yüzden gıdalardan aldıkları enerjinin çok daha fazlasını yakabiliyorlar. Bu yüzden nasıl kilo alabilirim sorusunun cevabında bu insanların her daim yaktıklarından fazla enerji almaları gerektiği yatıyor. Ama kesinlikle bunu sağlıksız yiyecekler ile yapmamak gerek. Çünkü sağlıksız bir şekilde kilo vermek gibi sağlıksız bir şekilde kilo almak da asla kalıcı olmaz ve kişiye başka türlü zararlar verebilir. Bunu da mutlaka bilinçli bir şekilde yapmak gerekir.

İlk olarak yapacağınız şey yüksek kalorili ve aynı zamanda da sağlıklı olan yiyecekleri öğrenip bunların tüketimine biraz daha ağırlık vermek. Aynı zamanda bunun bir kerede ya da çok kısa bir zamanda olmasını beklemeyin. Kilo almak da tıpkı vermek gibi zamana yayılması gereken bir şeydir. Eğer çok kısa sürede çok fazla kilo alırsanız bu vücudunuzda çeşitli deformasyonlar yaratabilir. Bu yüzden de bir uzmana gitmenizde ve destek almanızda her zaman yarar var.

Özellikle hem sağlıklı hem de kilo almaya yardım edebilecek kalori bakımından yüksek olan yiyecekler arasında, yer fıstığı, kaju, tam buğday ekmeği, balık ve çeşitli deniz ürünleri, badem, süt ve süt ürünleri, kuru üzüm ve kayısı, fındık, bitter çikolata, Hindistan cevizi sütü, yulaf lapası, ananas ve suyu, avokado, fındık yağı, esmer pirinç, tereyağ, susam, yumurta, balık yağı kapsülü, ciğer, keten tohumu yağı ve patates gösterilebilir. O zaman kilo almak için ne yapmalıyım diye soranlara yönelik hazırlanmış kilo almanın yolları ile ilgili yazımıza geçelim.

1. Düzenli egzersizlere devam etmek

Kilo almak için yapılması gerekenler denildiğinde ilk olarak akla egzersiz gelmeli. Hiçbir planlama yapmadan ve yalnızca yemek yemeye odaklanarak hareket ederseniz sonrasında hiç de istemediğiniz bir şekilde kilo almaya başlayabilirsiniz. Bu yüzden kas yapınızın sürekli gelişiyor olması çok önemli. O nedenle bir uzman ile birlikte antrenman programı hazırlayıp ona uygun şekilde egzersiz yapmak çok doğru olur. Yani vücudunuz sağlıklı bir şekilde gelişirken bir yandan da vücudunuzdaki yağ miktarını kontrollü bir biçimde arttırabilirsiniz.

2. Aşırı spor yapmaktan kaçınmak

Bazı insanlar da çok fazla spor yaptıkları için kilo alamıyor olabilirler. Oysa vücudunuzun belli bir sağlık seviyesini yakalaması ve hep o seviyede kalması için kontrollü bir şekilde spor yapması yeterli olur. Bunun üstüne çıkmanın size faydasından çok zararı olabilir. O yüzden spor konusunda bir uzmandan yardım almak her zaman önemli olacaktır.

3. Yüksek kalorili besinler tüketmek

Eğer kilo almak istiyorsanız beslenme alışkanlıklarınızı biraz düzenlemeniz gerekir. Bu konuda size en geçerli önerimiz kalori bakımından yüksek besinleri daha sık tüketmeniz ya da düzenli tükettiğiniz yiyecekler haline getirmeniz. Böylece harcadığınız kaloriden çok daha fazlasını vücudunuza almış olursunuz. 

4. Kalori konusunda sınırlar koyun

Kilo almak isteyen kişilerin kendilerine alacakları kalori bakımından belirli bazı sınırlar koyması gerekir. Örneğin herkesin gün içinde en azından 1000 kalori alması gerekir. Fakat bu kaloriyi kısa sürede ya da güne yayarak yakabiliyorsanız bu rakamın üstüne çıkacak şekilde kalori alımınıza dikkat etmelisiniz.

5. Atıştırmalıkları deneyin

Öğün aralarındaki atıştırmalıklar illa sağlıksız olmak zorunda değil. Tüketebileceğiniz sağlıklı ama bir o kadar da yüksek kalorili pek çok atıştırmalık da var. Bunları gün içinde sürekli görebileceğiniz bir yerlerde tutun ve sık sık tüketmeye dikkat edin. Aynı zamanda günde 3 öğün beslenmek sizin için de çok önemli. Bunu asla atlamayın. Ama diğer insanlardan farkınız siz bu öğünlerdeki yemeklerin özellikle fazla kalorili olması için çaba harcıyorsunuz. İlave olarak; sabah kahvaltısı herkes için günün en önemli öğünüdür. Sabah kahvaltısı yapmadan kesinlikle güne başlamayın. Tabii sabah kahvaltısında da bol kalorili besinlerden tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.

6. Her zaman sabırlı olun

Bir anda tartıda muazzam bir artış görmeniz mümkün değil. O yüzden her zaman sabırlı olmanız ve istikrarlı bir şekilde devam etmeniz gerekiyor. Bir beslenme programı halinde devam etmek ve sonuçları haftalık olarak gözlemlemek de işinize daha çok yarayabilir. Asla daha hızlı kilo alma için sağlıksız besinlere ya da takviyelere yönelmeyin. Unutmayın, her şeyden önce sizin sağlığınız önemli, kaç kiloda olduğunuz değil. Yani nasıl hızlı kilo alınır diye düşünmek yerine nasıl sağlıklı kilo alırım diye düşünün.

7. Fast food yiyeceklerden her koşulda uzak durun

Çevrenizden kilo almanız için bol bol fast food yemeniz gerektiğine dair birtakım uyarılar alabilirsiniz. Ancak kesinlikle bunlara kulak asmayın. Çünkü sadece kilo vermek için değil kilo almak için de fast food çok zararlıdır ve sizi bir anda çok sağlıksız konuma sokabilir. Ayrıca asla kilonuzu bir saplantı haline getirmeyin. Kilo aldırıcı ilaçlar kullanmadan önce de doktorunuza danışmalısınız.