AÇ KALMAK

Uzun süreli açlıklar ile hızlı kilo kaybetmeye çalışmak hem sürdürülebilir olmayacak hem de verilen kilonun yağdan kaybedilmesine engel olacaktır. Yemek sonrası harekete geçen metabolizma uzun süre aç bırakıldığında yavaşlamaya başlayacaktır. Bu sebeple uzun süreli açlıklardan kaçınılmalıdır.

ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAK

Ara öğünlerin atlanması öğünlere çok aç bir şekilde gelmeye neden olarak porsiyon kontrolünün sağlanmasını zorlaştıracaktır. Dengeli ve yeterli yapılan bir ara öğün, bir sonraki ana öğüne daha tok gelmemizi sağlayarak porsiyon kontrolüne fayda sağlayacaktır. Buna ek olarak uzun süreli açlıklardan sonra besin tüketimiyle kan şekerinde ani dalgalanmalar yaşanması sebebi ile daha hızlı açlık oluşacaktır. Bu sebeple az az sık sık beslenmek kilo verme sürecine faydalı olacaktır.

YETERSİZ SU TÜKETİMİ

Sadece kilo verme süreci için değil organların görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için de günde en az 2-2,5 litre su tüketmemiz gerekmektedir. Bu ölçüye ek olarak içilen her bir bardak çay-kahve başına da fazladan bir bardak su içilmelidir. Yeterli su tüketimi sağlanamadığında organlar görevlerini yerine getirmekte zorlanacak, kilo verme sürecini yavaşlatacak ve kabızlık gibi birçok soruna neden olacaktır. Aynı zamanda açlık ve susuzluk belirtileri benzerlik gösterdiği için bazı zamanlar açlık ve susuzluk karıştırılabilmektedir. Bu gibi durumlarda bir şey yemeden önce bir bardak su içip gerçekten acıkıp acıkılmadığını belirleyerek gereksiz besin tüketiminin önüne geçilmektedir.

DİYET ÜRÜNLERİN TÜKETİMİNDE AŞIRIYA KAÇMAK

Kilo verme sürecinde en sık yapılan hatalardan biri diyet ya da light ürünleri kalorisiz gibi düşünerek tüketiminde aşırıya kaçmaktır. Bu ürünler sadece sağlıklı alternatif ya da yağı bir miktar azalmış alternatifler olarak sunulmaktadır. Bu sebeple kalorisiz gibi düşünerek tüketiminde abartıya kaçmamak gerekmektedir.

DİYET SÜRECİNDE EKMEĞİ TAMAMEN KESMEK

Diyet yaparken ekmeği tamamen kesince daha hızlı zayıflanacağının düşünülmesi en yaygın yapılan hatalardan biridir. Sağlıklı bir şekilde yağdan kilo vermek istiyorsak bütün besin gruplarından belirli oranlarda tüketmemiz gerekmektedir. Tabii karbonhidrat tercihimizi basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar olan tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi posa içeriği yüksek olan besinlerden yana kullanmamız gerekmektedir. Bu sayede hem vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerini karşılamış olacağız hem de tokluk süremizi uzatmış olacağız.

TEK TİP BESLENMEK

Sadece sebze ağırlıklı ya da sadece protein ağırlıklı beslenerek kilo vermeye çalışmak tüm besin öğelerinden yeterli bir şekilde faydalanmamıza engel olacaktır. Sağlıklı kilo kaybı için tüm besin gruplarının belirli oranlarda tüketilmesi gerekmektedir. Bu tip diyetlerle başlarda kilo kaybı sağlansa da bir süre sonra metabolizma yavaşlayacak ve kilo kaybı duraksayacaktır. Tek tip beslenme ile hem diyet sürecinde yavaşlama meydana hem de vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerinden mahrum kalınmış olacaktır. Bu yüzden her öğünde çeşitlilik sağlanması büyük önem arz etmektedir.