Kornea nakliyle bu yıl 3 bin kişinin dünyası aydınlandı

Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu yıl, görme yetisini kaybeden 3 bin kişiye kornea nakli yapıldı.

Kornea nakliyle bu yıl 3 bin kişinin dünyası aydınlandı

Gözün önündeki saydam tabakanın işlevini yitirmesiyle ortaya çıkan ve görme kaybına neden olan kornea hasarları, nakille gideriliyor.

1 Ocak 2018'den itibaren 3 bin 10 kişi kornea nakli olurken, 2 bin 61 kişi de nakil olabilmek için halen sırada bekliyor.

Kornea nakil sayısında artış 

Yurt dışından kornea temin yetkisi kapsamında 173 hastaya kornea nakli yapıldı.

Son yıllarda yapılan kornea temini iyileştirme çalışmaları ile kornea nakil sayılarında artış sağlandı.

Bakanlığın bu alanda yaptığı çalışmalarla kornea nakli iş ve işlemlerinin takibi ve izlemi Transplantasyon Diyaliz İzlem Sistemi (TDİS) ile sağlanıyor.

Türkiye genelinde 23 ilde 41 göz bankası faaliyet gösterirken, kornea nakli hizmetleri aktif olarak çalışan 88 kornea nakli merkezi ve 155 kornea nakil hekimi tarafından yürütülüyor.

"Korneası zarar gören kişi göremez"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kornea Nakli Merkezinden Doç. Dr. Gökhan Özge, gözün saydamlığını kaybettirecek her türlü hastalığın göz yapısı uygunsa nakil gerektirdiğini söyledi.

Katarakt ameliyatları sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve gözün maruz kalabileceği her türlü travmanın korneanın zarar görmesine neden olduğuna dikkat çeken Özge, "Korneası zarar gören kişi göremez. Gözün en saydam tabakası aslında ışığın arka tarafa iletilmesini sağlayan ve retinaya düşmesini sağlayarak görmemizi sağlayan bir tabaka ve bunun saydam olması gerekiyor. Saydamlığını kaybederse aynı camında bir pus varmış gibi hastanın görmesi engellenebilir" dedi.

Doç. Dr. Özge, kornea nakillerinin de diğer organ nakillerinde olduğu gibi kadavradan yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Üzerinden belli bir süre geçmemiş, bulaşıcı bir hastalığı bulunmayan, belli yaşın üzerinde olmayan yaşamını yitiren kişilerden kornea teminini sağlıyoruz. Kornea nakillerini korneanın gördüğü hasar durumuna göre yapıyoruz. Tüm dokunun değiştirilmesi, ön taraftaysa katmanın değiştirilmesi ya da sadece kornea dokusunun en ince kısmının değiştirilmesi şeklinde yapılabiliyor. Nakillerde bazı durumlarda vücut tarafından dokunun reddedilmesi ya da dokunun saydamlığını yitirmesi durumunda nakil tekrar yapılabiliyor." 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137