Koronavirüse davetiye çıkarıyor: Yüze dokunma alışkanlığı nasıl bırakılır?

Elleri yüze dokundurmak, koronavirüsün bulaşma riskini daha da artırıyor. Ancak birçoğumuz bunu yapmaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Peki yüze dokunma alışkanlığı nasıl bırakılır? İşte öneriler...

Koronavirüse davetiye çıkarıyor: Yüze dokunma alışkanlığı nasıl bırakılır?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında alınması gereken en etkili önlemlerden biri de ellerin yüze dokundurulmaması.

Uzmanlara göre, gün içinde farkında olmadan birçok kez yüze dokunulması koronavirüsün bulaşma riskini bir hayli artırıyor.

Virüsle mücadelede el temizliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar, elin yüze dokundurulduğu sürece el temizliğinin bir öneminin kalmadığını da belirtiyor.

Yapılan araştırmalar, normal şartlarda bir insanın saatte 9 ile 23 kez yüzlerine dokunduğunu gösterirken, koronavirüsün yarattığı kaygı ve stres bu oranı artırabiliyor.

Uzmanlar, bir dakikalık egzersizler yaparak veya not alarak bu alışkanlığın azaltılabileceğini söylüyor.

BİRLİKTE YAŞADIĞINIZ KİŞİLERDEN SİZİ UYARMASINI İSTEYİN

Yüze dokunma hareketleri fark edilmeden yapılan davranışlar arasında yer alıyor.

Birinci adım, bu durumu fark etmek. Yüze dokunduklarını fark etmekte zorluk yaşayan kişiler, bir yakınlarından kendilerini uyarması konusunda yardım isteyebilir. Böylece koronavirüsü kendine bulaştırma riskini de azaltma şansına sahip olacaktır.

İkinci aşama ise dokunma davranışını değiştirmek. Bireyin beyninde, karşısındaki kişilerin davranışlarını yorumlayan bir merkez vardır. Karşıdaki kişinin mimiklerinden, davranışlarından, hareketlerinden o hissiyat alınır. Bu bir nevi empati gibi de düşünülebilir. Empati de buradan gelen bir yetenektir.

Karşısında kaşınan birini görmek kişinin de kaşınmasına neden olur. Bu nedenle bu tür bir durumda kaşınan birini izlemek yerine dikkat odağını dağıtmak adına başka bir şeyle ilgilenmek daha akılcı olacaktır.

Koronavirüse davetiye çıkarıyor: Yüze dokunma alışkanlığı nasıl bırakılır? #1

BU HAREKETLERİ BİR DAKİKA BOYUNCA UYGULAYIN

Yüzünüze dokunduğunuzu fark ettiniz diyelim. Bunu değiştirmek için bir dakika süre boyunca ellerinizi birbirine kenetleyerek sıkıca tutabilirsiniz.

Ellerinizi kalçalarınızın altına koyarak bir dakika bekleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra stres topunu bir dakika boyunca sıkarak davranışınızı değiştirmeyi deneyebiliriz.

Koronavirüse davetiye çıkarıyor: Yüze dokunma alışkanlığı nasıl bırakılır? #2

NOT ALIN

Not almak, bu tür davranışların değişiminde oldukça faydalı olabiliyor. Örneğin yüzünüze dokunduğunuz anı fark ettiğinizde, 'televizyon izlerken yüzümün kaşındığını hissettim' daha sonra 'elimi götürdüm, kaşıdım ve rahatladım' şeklinde notlar alın.

Bu davranışı nerede, nasıl fark ettiğinizi ve hissiyatınızı not aldığınızda, fark etmenizi kolaylaştıracak ve fark ettikçe bunu değiştirme şansınız artacaktır.

Koronavirüse davetiye çıkarıyor: Yüze dokunma alışkanlığı nasıl bırakılır? #3

TETİKLEYİCİ DURUMLARI AZALTIN

Bazı durumların elleri yüze götürmeyi tetiklediği bilinen bir gerçek. Örneğin, gözlüğünüz düşüyorsa ve siz sürekli gözlüğünüzü yukarı doğru itiyorsanız, bunu engellemek için gözlük bağı kullanabilirsiniz.

Tırnak yeme alışkanlığı çok sık görülüyor. Bunu engellemek için ise tırnakları mümkün olduğunca kısa kesebilir veya çok sık kullandığınız eldivenleri evde kullanarak tırnak yeme alışkanlığının da önüne geçebilirsiniz.

Saçlarınız yüzünüzün önüne düştüğünde yüze dokunma ihtiyacı duyarsınız. Bunu engellemek için saç bağı kullanabiliriz. Yüzünüze elinizi götürmeye odaklı bir his oluştuğunda da dikkat odağınızı değiştirebilir ve mutlaka bir uğraş bulmaya çalışmalısınız.

Bazı insanların kaşıntısı alerjik durumlarda da ortaya çıkabiliyor. Böyle bir durum varsa mutlaka hekiminizden alerjiye yönelik bir ilaç alabilir ve bunun azaltılmasını isteyebilirsiniz.

Temel olarak davranış değiştirme yoluyla yapacağınız durumlarla elinizi yüzünüze götürme oranlarında azalma sağlayabilirsiniz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137