Lenfödem Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Uzun süreli olarak bilinen rahatsızlıkların bir tanesi olarak ifade edilen lenfödem, kronik bir rahatsızlık olarak adlandırılmakta olup; vücut dokularında bozulma yaratacak olan rahatsızlıklar olarak da gündeme gelecektir.

Lenfödem Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Uzun süreli olarak bilinen rahatsızlıkların bir tanesi olarak ifade edilen lenfödem, kronik bir rahatsızlık olarak adlandırılmakta olup; vücut dokularında bozulma yaratacak olan rahatsızlıklar olarak da gündeme gelecektir. Lenfödem dâhilinde ortaya çıkacak olan sıkıntılı durumlar; genel olarak kol ve bacaklarda gözlemlenebilecek olup; vücudun bu uzuvlarında sürekli olarak şişmeler de meydana gelecektir. Lenfatik sistemin tam anlamıyla çalışmamasından kaynaklı olarak ifade edilen bu rahatsızlık vücudun farklı farklı noktalarında yer alarak enfeksiyon yaratacak olan bir olumsuzluk çeşidi olarak ifade edilecektir.

Lenf sistemi genel olarak vücutta yer alması muhtemel olan enfeksiyonlarla mücadele eden bir unsur olarak kendini göstermektedir. Bu sistemin işlememesinden kaynaklı olarak ortaya çıkacak olan lenfödem rahatsızlığı da belli belirtiler dâhilinde ortaya konulmaktadır. Ağrılı, ağır bir his ile kendini göstermeye başlayan bu rahatsızlık, hareket zorluğu, cilt enfeksiyonları, sıkı bir cilt, deride kırışıklık ve siğil benzeri büyümelerle kendini gösterecektir. Bu tür belirtilerin sonraki evresinde de kol ve bacak uzuvlarında protein artışına bağlı olarak depolamalar görülebileceklerdir. Bu depolamalar aşamasında da kol ve bacak uzuvlarında şişmeler meydana gelecek olup; zaman zaman da acı çekmeye neden olacak olan bir hastalık olarak da nitelendirilecektir. Birçok tedavi yöntemi ile ilerlemesi yavaşlatılacak olan lenfödem rahatsızlığı kapsamında fizik tedavi ile beraber cerrahi müdahaleler de kendini gösterecektir. Bunun yanında özel sargıların yanında varis çorabı da etkili olan unsurlar olarak tavsiye edilecektir.

Lenfödem tedavisi iki farklı yöntem dâhilinde uygulanan işlemler bütünü olarak kendini göstermektedir. İlk olarak fizyoterapi yöntemi kapsamında lenf sıvısının boşaltılması sağlanarak; elle yapılan işlemler dahilinde bu sonuca ulaşmak mümkün olacaktır. Yapılan masajlar dâhilinde bu sonuca ulaşılabilecek olup; hastaların daha rahat hareket etmesi de sağlanacaktır.

Lenfödem tedavisi içerisinde kullanılan diğer metot ise kompresyon olarak bilinmektedir. Bu işlem esnasında da lenf sıvısı içeren bölgeye yapılan fizyoterapi sonrasında uygulanacak olan kompresyon işlemi sayesinde lenfli bölgedeki kasların daha aktif bir şekilde çalışması sağlanarak; bu bölgeye yapılan basınçlar dahilinde söz konusu kasların aktif kalması da hedeflenecektir.

Kaynak: Romatem

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 00:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137