Tamamen kanıtlara dayalı bilimsel bir terapi yöntemidir. Manuel terapi demek el ile yapılan terapi, elle tedavi etmek, elle iyileştirmektir.

Manuel terapi etkili, hızlı ve uzman ellerde yapıldığında yan etki ihtimali çok az olan güvenli bir tedavi yöntemidir.

Manuel terapi yapılmadan önce kemikler, eklemler ve yumuşak dokular detaylı bir şekilde değerlendirilir.

Kişide rahatsızlığa yol açan sorun hekim tarafından teşhis edilmişse kullanılacak manuel terapi tekniğine karar verilir.

Değerlendirmeden sonra uygun manipülasyon ve mobilizasyon teknikleri kullanılarak rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amaçlanır. 

Manuel terapi, işinin uzmanı kişilerce yapılması gerekir. Manuel terapi teknikleri kişiye özeldir. Herkese rastgele, gelişigüzel uygulanmaz.  Manuel terapi ile birlikte tedavi sürecinde uygun egzersizlerin yapılması önemlidir. Kişiye günlük yaşamda yapması gereken egzersizler konusunda   mutlaka bilgi   verilmesi gerekmektedir. Uygun egzersiz ve manuel terapi programı uzmanın uygun bulduğu süre-seans sayısı boyunca birlikte uygulandığında birçok rahatsızlıkta çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. 

Manuel terapi halk arasında genellikle  ‘kütletme’ olarak tabir edilir oysaki halk tabiri ile bel-boyun-sırt kütletme,  manuel terapi tekniklerinin küçük bir kısmını oluşturur. Yumuşak doku mobilizasyonları ve tıbbi masajlarda manuel terapinin önemli parçalarıdır. Tek bir boyun ve bel manipülasyonu ile tüm rahatsızlıkların tek seansta iyileşebilmesi her zaman mümkün değildir.

Manuel terapi hangi rahatsızlıklarda kullanılabilir?

Manuel terapi ilgili sağlık uzmanın onayı sonrası tüm kas ,iskelet ,eklem ve yumuşak doku problemleri ve ilgili birçok hastalığın tedavisinde çok başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Manuel terapi en çok şu rahatsızlıklarda uygulanmaktadır :

-Eklem blokajı

-Eklem hareket limitasyonu

-Kas ve fasya sorunları 

-Omurga disfonksiyonları 

-Tetik nokta ve fibrozitler

-Kas ağrıları

-Siyatik

-Donuk omuz ve diğer omuz sorunları

Tenisçi-golfçü dirseği

-Karpal Tünel Sendromu

-Bel ve boyu

-Boyun düzleşmesi

-Skolyoz-kifoz-lordoz

-Boyun-bel-sırt ağrıları

-Bel kayması

-Kalça ve sakrum ağrıları

-Kalça ve diz protezi sonrası ağrılar

-Tüm eklem ağrıları ve fonksiyon kaybı

-Omuz yaralanmaları ve ağrıları

-El bileği ve dirsek ağrıları

-Kas ve yumuşak doku yaralanmaları

-Eklem sorunları

-Topuk dikeni

-Ayak rahatsızlıkları

Manuel terapide dikkat edilmesi gerekenler:

Manuel terapinin kime uygulanacağını ve hangi tekniğin kullanılacağını ilgili sağlık uzmanları karar verir. Hastanın durumuna göre   tedavi için gerekli ise klinik egzersizler,  tıbbi masaj, elektroterapi ve fizik tedavi yöntemleri de uygulanır.