Mide Küçültme Ameliyatını Kimler Yaptırabilir?

Aşırı kilolu olsa bile mide küçültme ameliyatları herkes için değildir. Peki, mide küçültme ameliyatını kimler yaptırabilir?

Mide Küçültme Ameliyatını Kimler Yaptırabilir?

Sağlıksız beslenme, yaşam şekli, teknoloji ve genetik gibi faktörlerden dolayı son yıllarda hızla yayılan obezite, tüm hastalıkların en büyük nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Zayıflamak amacıyla tercih edilen obezite cerrahisi kimlere uygulanabilir? Mide küçültme ameliyatının riskleri nelerdir? Mide küçültme ameliyatı sonrası neden ölüm görülüyor? Yılda 17 bin ameliyatla, dünyada en çok mide operasyonu yapılan ülkelerin başında gelen Türkiye'de, mide küçültme ameliyatları hakkında ki sorularımızı Lotus Obezite Cerrahisi Kliniği kurucusu Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül'e sorduk.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI KİMLERE UYGULANMALI?

Sağlık Bakanlığı tarafından, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişikliklere göre ameliyat için şart koşulan minimum vücut kitle endeksi 40'tan 35'e çekilmesine rağmen kimler ameliyat olur ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül şöyle konuştu: "Obezite cerrahisinin aşırı kilolu hastalar için belirlediği kriterler olsa bile mide küçültme ameliyatları herkes için uygun değildir. Vücut kitle indeksi ? 35 veya üzeri olanların aynı zamanda obezitenin yol açtığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, kireçlenme, kolesterol yüksekliği, sindirim sistemi problemleri ve kalp hastalıkları gibi diğer hastalıkları bulunan kişiler için uygundur.

Zayıflama yöntemlerini, belirli bir müddet uygulanmasına rağmen sağlıklı bir şekilde kilo verememiş olan kişiler için uygundur. Kişi aşırı kiloluysa bile ilk denenecek yöntem bir diyetisyen kontrolünde, diyet yapmak olmalıdır. Yani obezite cerrahisi ilk seçenek olmamalıdır. Biraz da obezite cerrahisi düşünen hastalarımızın gözünden bakmaya çalışalım. Mide küçültme ameliyatı olmak isteyenler bu kararı güçlükle alıyorlar. Hem toplumun az ye ve zayıfla baskısı hem de, diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum düşüncesiyle başarısızlık duygusu ile uğraşıyorlar. Az yemekle zayıflanamayacağı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Herhangi bir ameliyata karar vermek hasta için çok zordur. Bu süreçte bizlere düşen onların yanında olarak destek olmaktır."

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATININ RİSKLERİ NELERDİR?

Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül; "Her ameliyatın kendine has riskleri vardır. Mide küçültme ameliyatı riskleri: Anesteziye bağlı riskler, nefes darlığı, enfeksiyon, ölüm, safra kesesi taşları, beslenme bozukluğu, kan pıhtısı, damar tıkanması, kanama, kaçaklar (Karın içi iltihap), kusma, fıtık olarak sayılabilir. Genellemek gerekirse bu riskler karın içi ameliyatların hepsinde ortaktır. Şunu da vurgulamak isterim ki safra kesesi ameliyatı sonrası sorun görülme ihtimali, güvenli mide küçültme ameliyatı risklerinden daha fazladır" dedi.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASI NEDEN ÖLÜM GÖRÜLÜYOR?

Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül "Ameliyatların tümünde olduğu gibi, mide ve bağırsak ameliyatlarının yapıldığı obezite cerrahisinde de, ameliyatta zarar görme, dikiş yerlerinin yeterli iyileşememesinden kaynaklanan karın içi iltihaplar görülebilir. Bu durum tüp mide ameliyatı sonrası kaçak olarak da bilinmektedir. Karın içi iltihabın, erken tanı ve tedavisi ile bu süreç hastaya zarar vermeden tedavi edilebilir. Bu durumda doktorunuza kolay ulaşır ve gözetim altında olursanız karın içi iltihap öldürücü değildir.

Obezite cerrahisi tam zamanlı yapılması gereken bir iştir ve diğer mide ameliyatlarından teknik farklılıklar arz eder. Obezite cerrahisi doktorlarını seçerken dikkat etmeniz gereken, ekiplerinde diyetisyenlerin ve obezite cerrahisi sonrası psikolojinizle ilgilenecek bir psikoloğun bulunup bulunmadığı önemlidir. Ameliyat yapılan hastaneler tam donanımlı ve ekipleri bu konuda yeterince tecrübeli mi diye mutlaka sorulmalıdır" dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137