Son 40 yılda obezite tüm dünyada artış göstermekte, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Yapılan araştırmalarda kadınların yüzde 44,2’si, erkeklerin yüzde 27,3’ü obezdir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından vücut kütle indeksi 30 kg/m² üzerinde olan kişiler obez olarak kabul edilmektedir. Obezite ve diyabetin (şeker hastalığı) tüm dünyada gittikçe artan önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Özgür Demirtaş, “Obezite, Tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörü olup Tip 2 diyabetiklerin yüzde 90’ı obezdir” dedi.

Psikolojik hazırlık

Bireylerin öncelikle yaşam tarzı değişikliği, egzersiz tedavisi, beslenme tedavisi gibi yöntemleri uygulamaları ve başarılı olamadıkları takdirde cerrahi müdahalenin devreye girdiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Özgür Demirtaş, “Kişinin öncelikle bilinçlenmesi ve obezitenin neden olduğu sağlık sorunları hakkında bilgisi olup, bu durumlara karşı önlem almak istemesi tüm tedavilere yanıt verme açısından  önemli basamaktır” dedi.

Uyku düzeni çok önemli

Demirtaş, kadınların metabolizmalarının erkeklere göre daha yavaş olduğunu, uyku düzeninin kilo kontrolünde önemli bir etken olduğunu, kadınların erkeklere oranla daha fazla uykusuz kalması, doğum ve menopoz gibi süreçlerle kilo alımlarının daha hızlı olduğunu belirtti.

‘Gözün sinsi hırsızı’

Özel Karşıyaka Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Başer, glokom ya da halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu hastalığının günümüzde önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Glokomun nedeninin göz küresi içindeki sıvının basıncının yüksek olması ve buna bağlı olarak görme sinirinin zedelenmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Esin Başer, “Özellikle birinci derecede akrabalarda glokom hastalığı bulunanlarda risk 4-6 kat artmaktadır. Gözüne darbe almış kişiler, gözlük numarası yüksek kişiler, uzun süreli kortizonlu ilaçlar kullanmış kişilerde de glokom riski artmaktadır” dedi. Glokom’un “gözün sinsi hırsızı” diye anıldığının altını çizen Prof. Dr. Başer, hastalığın hiçbir belirtisinin olmadığını ve ileri evrelere kadar hasta tarafından farkedilmediğini belirtti.

Ömür boyu tedavi

Glokom tedavisinde amaç ilerleyici olan bu hastalığın durdurulması ve körlüğün engellenmesidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı şansı o kadar yüksektir. Glokom tanısı bir kez konulduktan sonra tedavi ve takibi ömür boyu sürmektedir.

(milliyet.com.tr)