Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Turizm Haftası vesilesiyle sağlık turizmindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Çakmak'ın verdiği bilgilere göre, son 10 yılda en hızlı gelişen turizm segmentlerinden biri de sağlık turizmi oldu. Sağlık turizminin ülke ekonomisine getirisi de hayli yüksek.

Türkiye'ye deniz, kum, güneş için gelen turist sayısı 20 milyona ulaşsa da kişi başı harcama 650 dolarda kalıyor. Sağlık turizminde ise turistlerin ortalama kişi başı harcaması 9 bin dolar seviyesini buluyor. Turizm pastasında sağlık turizminin 7,2 milyar dolarlık bir payı bulunuyor.

2016 yılında sağlık için Türkiye'ye gelen turist sayısı 751 bin olarak gerçekleşirken, bu rakam 2017'de 765 bine ulaştı.

"Kapasite 2-3 kat daha büyüyecek"

Sağlık turizminin tıp turizminden ibaret olmadığını ifade eden Çakmak, şunları söyledi:

"SPA&Wellness, termal turizmi, 3. yaş emekli turizmi, engelsiz turizm, sağlıklı beslenme ve ileri aktif yaşam sağlık turizminin segmentlerindendir. Kitlesel turizm her türlü olaydan hızla etkilenirken, sağlık turizmi Türkiye'nin zor dönemlerinde 2015, 2016 ve 2017'de büyümüştür. Sağlık turizminin önü açık. Yapılan yatırımlarla devlet, özel, üniversite hastaneleri yabancı hasta kabul edebilecek altyapıya sahip. Türkiye edindiği birikim, yatırımlarla birlikte her yıl gelişecek ve 2023'lerde de inşallah 2 milyon sağlık turistine ulaşacağız ve 20 milyar dolar hedefimize de 2023'lerden önce ulaşmayı hedefliyoruz.

Açılacak olan şehir hastaneleri hayata geçtiğinde, kapasitemiz şu anki kapasitemizin 2-3 katı daha da büyümüş olacak. Şu anda yabancı hasta kabul etmekte sıkıntı yaşıyoruz. Özel hastanelerimizin kapasiteleri şu anda dolu. İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir'de yeterli kapasitemiz artık yok. Gelen talebe hitap edecek yeterli kapasite artık yok. Ameliyathanelerimiz ve yabancı hasta katlarımız dolu. Bunun için yeni şehir hastanelerinin açılışıyla kapasitemiz 2-3 kat artacak. Ekonomik anlamda da fiyat rekabeti konusunda şehir hastanelerimizin devreye girmesiyle şu anki gücümüz daha da artacak."

"Bu yıl kişi başı 9-10 bin dolar gelir öngörüyoruz"

Sağlık turizmi bu yıl için yaklaşık 810 bin turistin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Turist başına ortalama 9-10 bin dolar gelir elde edilmesi beklenirken, toplam 8 milyar dolar gibi bir gelir de hedefleniyor.

Türkiye olarak her geçen gün de daha fazla ağır vaka ve hastaları aldıklarını belirten Çakmak, "Sağlık turizmine 10 sene önce başladığımızda karaciğer nakli lisansı olan 1 hastanemiz vardı, bugün 15 hastanemizde karaciğer nakli yapabiliyoruz. Teknoloji ve yatırımlarla birlikte Sağlık Bakanlığı'nın akredite etmiş olduğu nakil, karaciğer nakli, kök hücre nakli, kemik iliği nakli merkezleri artış gösteriyor. Yabancı hasta kapasitemiz arttıkça o ağır vakaları aldığımız zaman ortalama gelirlerimiz de yükseliyor. Bugün bir kemik iliği nakli bir akrabadan yapılıyorsa 50-60 bin dolar civarında, eğer bir arkadaştan yapılıyorsa bir hastadan 100 bin dolar civarında gelir elde edilebiliyor. Bizim hedefimiz ağır vakaları almak, kanser, cerrahi, nakil vakalarını almaktır." şeklinde konuştu.

"Yılda 100 bin turist saç ektirmek için geliyor"

Çakmak, yılda 100 bin turistin saç ektirmek için Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Bu da kontrol edilebilen rakam, bu daha da yüksek olabilir. Türkiye en iyi saç ekimi yapan ülkelerden birisi. Hindistan sağlık destinasyonu ama Hindistanlılar saç ekimi için Türkiye'ye geliyor, çünkü onlar kaliteli yapamıyorlar." dedi.

Sağlık turizminde ileri aktif yaşam segmentinde Türkiye'nin iyi noktalara geleceğini ifade eden Çakmak, "Artık yönelmemiz gereken taraf termal turizm bölgelerimizde entegrasyonunu sağlamak. Şu anda bin 600 tane termal tesisimiz var ama bunların kaç tanesi başarılı çalışıyor? Sadece 5'i başarılı çalışıyor. Çünkü kür merkezi entegrasyonu olan sadece 5 merkez var. Dolayısıyla bin 600 termal merkezlerimizde en az 20-25 şehrimizde kür merkezi yapıp fizik tedavi rehabilitasyon merkezlerine ulaştırmamız lazım teknolojik olarak." diye konuştu.

Çakmak, en güzel örneklerden birinin Pamukkale'de Karahayıt'ta yapıldığını anlatarak, burada 150 ülkeden yabancı misafirin karşılandığını, şimdi bölgede ikinci yatırımın da hayata geçtiğini, buna benzer yatırımların termal bölgelerde yapılması gerektiğini söyledi.

"4-5 aylı turizm sezonunu 12 aya çıkarabileceğiz"

Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir adım attığını bildiren Çakmak, "Yakında yönetmeliğini de çıkartacak. Bakanımızın 'otellerde fizik tedavi, rehabilitasyon, sağlık turizmi yapılabilecek koşula getiriyoruz.' dedi. Bu yönetmelik çıkarsa otellerimizde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri oluşturmak suretiyle 4-5 aylı turizm sezonunu 12 aya çıkarabileceğiz." şeklinde konuştu.

Çakmak, bölgeden bölgeye gelen turist eğiliminde farklılıkların olduğunu ifade ederek, "Sağlık turizminde, Körfez bölgesindekiler saç ekimi ve estetik, Avrupalılar diş, göz ve estetik, Balkanlardan Moğolistan'a kadar olan ülkelerden gelenler nakil, onkoloji gibi ağır vakalar için geliyor. Afrika'dan da genelde Türkiye'ye kanser tedavileri için hastalar geliyor. Avustralya, Yeni Zelanda ve İskandinav ülkelerinden cilt hastaları tedavi için Türkiye'yi tercih ediyor." dedi.

Bu yılın güzel bir sezon olmasını beklediklerini belirten Çakmak, 24 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekilliği genel seçiminin erkene alınmasının, seçim sürecinin sezondan önce bitmesinin avantaj olacağını dile getirdi.