Sağlıklı Beslenme İçin Tabaklarınız ‘Renkli’ Olsun

Uzman Diyetisyen Eda Balcı, sağlıklı beslenmek için tabaklarımızın 'renkli' olması ve her besin grubundan yeterli miktarda bulunması gerektiğini belirtti.

Sağlıklı Beslenme İçin Tabaklarınız ‘Renkli’ Olsun

Tabaklarımızın renkli olmasının nedeni, besinlerin renklerine göre sağlığa faydalarının da farklı olması. Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, sağlıklı beslenmek için tabaklarımızın 'renkli' olması ve her besin grubundan yeterli miktarda bulunması gerektiğini söyleyerek yeşil, sarı, turuncu, beyaz, kırmızı ve mor renklerine göre 4 gruba ayırdığı besinlerin faydalarını anlattı. Balcı, renklerine göre 4 gruba ayırdığı besinlerin faydalarını şu sözlerle anlattı:

KIRMIZI VE MOR BESİNLER

Antioksidan kapasitesi çok yüksektir. Kalp sağlığı için önemli olan fitokimyasalları içeren kırmızı besinler hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda iltihap gidericidir. Kırmızı besinlerde bulunan likopenin kanser riskini azalttığı bilinmektedir. Kırmızı besinlere örnek olarak pancar, domates, kırmızı üzüm, çilek, frambuaz verilebilir. Antosiyaninler ise mor besinlere rengini verir ve yaşlanma karşıtı olarak rol oynar. Bunun yanında kemik sağlığı için ve bazı kanser türleri için de önemlidir. Kırmızı ve mor besinler genel olarak bağışıklık sistemimizi korumada etkilidir. Hastalıklara karşı vücudumuzu korur.

SARI VE TURUNCU BESİNLER

Turuncu besinler antioksidan yönünden zengindir. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu besinlere örnek olarak bal kabağı, havuç, portakal verilebilir. Sarı besinler de C vitamini yönünden zengindir. Sindirim sisteminde etkilidir. Beyin fonksiyonlarını düzenlerler. Muz, ananas, limon, patates örnek verilebilir. Genel olarak sarı ve turuncu besinler yüksek C vitamini ve yüksek lif içeren besinlerdir. Zararlı maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırarak vücut direncimizi artırırlar.

BEYAZ BESİNLER

Beyaz besinler allisin içerir. İçerdikleri bu madde sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanında kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. Bu besinlere örnek olarak sarımsak, soğan, beyaz turp, karnabahar verilebilir.

YEŞİL BESİNLER

Yeşil besinler A,C,B2 ve daha birçok vitamin yönünden ve potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri yönünden zengindir. Bu besinler aynı zamanda lif oranı yüksek besinlerdir ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bu besinlerin kan temizleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici, yorgunluk giderici etkisi vardır. Psikolojik bozukluklara ve akne gibi sorunlara karşı da etkilidir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137