Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan tütün salgını, dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Sigara dumanında 5 bin 300'den fazla kimyasal madde bulunuyor. Her yıl 1,8 milyon kişiye akciğer kanseri tanısı konulduğu, 1,6 milyon kişinin de hastalığa bağlı yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Bu nedenle hem hastalık riskinin önlenmesi hem de sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesi amacıyla tütünle mücadele çalışmaları yürütülüyor.

Türkiye'de de tütünle mücadele çalışmaları kararlılıkla sürdürülüyor. Bu çalışmalarla şunlar amaçlanıyor:

"Kanser gibi pek çok kronik rahatsızlığı, kalp damar hastalıkları ve bunlara bağlı yaşam kayıplarını önlemek, bu kronik hastalıklara yönelik sağlık harcamalarını ve iş gücü kayıplarını azaltmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak."

Bu kapsamda, Türkiye'de tütünle mücadele alanında yürütülen çalışmalarda, çocuk ve gençler başta olmak üzere toplumun tamamının tütün dumanından pasif maruziyetinin önlenmesi büyük önem taşıyor.

İhbarlara yönelik denetimler yapılıyor

"Sigara dumanına maruz kalma" şeklinde ifade edilen "pasif maruziyet ya da pasif içicilik", kişinin sigara içmese bile dumanından yoğun etkilenmesi olarak tanımlanıyor.

İkinci el sigara dumanı, lösemi, lenfoma, santral sinir sitemi tümörleri ve karaciğer kanserine neden oluyor. Araştırmalara göre, pasif maruziyet de akciğer kanseri riskini artırıyor.

Türkiye'de yürütülen çalışmalarda, vatandaşların tütün dumanından pasif maruziyetini önlemek ve temiz hava soluma hakkını korumak amaçlanıyor.

Bunun için 4207 sayılı Kanun kapsamında tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlere yönelik ülke genelinde yaklaşık bin 500 denetim ekibiyle 7 gün 24 saat esasına göre denetim yapılıyor.