Şişkinlikten Kurtulmak İçin Etkili İpuçları

Salgın stresiyle artan şişkinlik şikayetlerine dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, şişkinliğin hastalığa bağlı olmadan da ortaya çıkabileceğini ifade ederek önerilerde bulundu.

Şişkinlikten Kurtulmak İçin Etkili İpuçları

Bağırsak şişkinliğine birçok farklı durumun neden olabileceğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bağırsak şişkinliğinin, hastalığa bağlı olmadan da yani kişinin yeme içme alışkanlığına göre de oluşabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Göral, şişkinliğin nedenlerini anlatarak, şişkinlikten kurtulmak için etkili ipuçları paylaştı.

ŞİŞKİNLİĞİN NEDENLERİ

Toplumda sık olarak sağlıksız beslenme, hızlı yemek yeme, aşırı kuru fasulye, mercimek, nohut, soğan, sarımsak, süt (laktoz) intoleransı, asitli içeceklere bağlı olabileceği gibi gıda alerjileri ve çölyak hastalığına da bağlı olabilir. Bazen de şişkinliğin sebebi, yaşanan stres sıkıntı, korku ve hastalık korkusuna bağlı da olabilir. Gıdaları hızlı ve çiğnemeden tüketirken fazla hava yutulmakta ve karında şişkinliğe neden olmaktadır.

Soğuk havalar da bağırsak şişkinliğine neden olabilir. Ayrıca soğuk gıda ve içecekler de, midede gaz oluşumunu artırır. Soğuk günlerde mide gazı daha çok oluşur. Bu günlerde sıcak içecekleri bolca tüketip bedeninizi de sıcak tutabilirsiniz.

Ev içindeyken mide gazı oluşuyorsa, çorap giymek veya daha kalın giyinmek yararlı olacaktır. Sık kullanılan antibiyotikler ve ilaçlar da bağırsak mikrobiatasını bozarak iyi bakterilerin azalmasına ve kötü bakterilerin artmasına, sonuçta bağırsaklarda aşırı gaz oluşumuna neden olur.

Bazen de mide, bağırsak, safra kesesi, karaciğer, pankreas ve diğer iç organ hastalıkları da şişkinliğe neden olur. Yani ciddi bir hastalığın ilk belirtisi de olabilir. Bağırsakta gaz, iştahsızlık ve kilo kaybı varsa, kötü bir hastalığın olup olmadığı, mutlaka araştırılmalıdır.

ŞİŞKİNLİĞİ YATIŞTIRAN ÇAYLAR

Bağırsak şişkinliği tedavisinde, önce altta yatan neden bulunmalıdır. Şişkinliğin sebebi bulunursa, tedavi daha kolay olur. Şişkinliği gidermek için nane, melisa çayı, papatya, zencefil, zerdeçal, probiyotikler, tarçın, elma sirkesi, hardal, sade soda veya doğal maden suyu yarar sağlar. Gıdaları iyice çiğneyip, yavaş yavaş ve az porsiyonlar halinde yemeli, yemeğe vakit ayırmalıyız. Hızlı hızlı yememeliyiz.

Zencefil çayı ve nane çayı gazı gidermede yarar sağlar. Midede oluşan gazı yok etmek için etkili olan zencefil kökü, aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırır. Bu çaylar, gaz şikayeti düzelene kadar kullanılmalıdır. Melisa çayı da şişkinlik için yararlıdır. Yemekten 30 dakika sonra melisa çayı demleyip içebilirsiniz.

Kuru nane ile evde çay yapabilirsiniz. Mentol etkisi ile ağız içine ferahlık verip mideyi de rahatlatacaktır. Naneyi çay olarak demleyip içebilir, taze naneyi de çiğneyerek mide gazını önleyebilirsiniz. Nane yağı tüketimi, özellikle irritabl bağırsak sendromlu yani huzursuz bağırsak sendromlu hastalarda, şişkinlik ve diğer sindirim sorunlarını çözebilen bir yöntemdir.

Papatya çayını günlük tükettiğiniz zaman midede oluşan şişlik azalacaktır. Rezene çayı mide ile ilgili rahatsızlıklarda, çok sık tüketilen bitkisel çözümdür. Rezene çayı demleyerek günde 1 defa içtiğiniz takdirde şişkinliğin gittiği ve rahatladığını görebiliriz.

Limonlu su içerek sindirim sistemi hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz. Gün içinde içme suyunuza, bir iki dilim limon atıp içebilirsiniz. Yemeklerden sonra midede gaz oluşuyorsa, büyük bir bardak limonlu su, mideyi rahatlatır.

Japonya’da sık tüketilen yeşil çay da yararlıdır. Kalp dostu ve sindirim dostu olan yeşil çay, bağırsakları rahatlatarak midede oluşan gazı yok edecektir. Mide gazı yaşadığınız günlerde muhakkak tüketmelisiniz. Ananas tüketmek, mide şişkinliklerini azaltır. Özellikle de yüksek protein içeren yemeklerden sonra yenilen ananas, mide gazını önleyecek kadar etkilidir.

Bilinen ve rahatsız eden alerjik olan gıdaları almamalıyız. Sigara ve alkol terkedilmelidir. Diyet uygulamasına ilaveten gaz giderici ilaçlar, bağırsak düzenleyici ilaçlar, kefir ve probiyotikler kullanılır. Düzenli yürüyüş, karın ve bağırsak bölgesini harekete geçirerek, yemeklerden sonra sindirimi destelemek için hafif sporlar gibi yöntemleri de uygulamalıyız.

Hardal tohumunu, yarım litre kaynar suyun içerisine iki kaşık hardal tohumu ekleyerek demleme yöntemiyle çayını içebilirsiniz. Metabolizmayı da hızlandırır. Stresten uzak durulmalı, gerekirse psikolojik destek alınmalıdır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137