Tel Tedavisinde Doğru Bilinen 7 Yanlış

Hospitadent Diş Hastanesi Ortodonti Uzmanı Dr. İpek Coşkun Müftüoğlu, "Ortodontik tedavilerle ilgili hastaların doğru bildiği yanlışlar var. Çapraşık dişlerin zamanla düzeleceği, diş telinin çürük ve leke oluşumuna neden olabileceği gibi pek çok bilgi hastalar tarafından yanlış bilinmektedir.

Tel Tedavisinde Doğru Bilinen 7 Yanlış

ÇAPRAŞIK DİŞLER ZAMANLA DÜZELİR

Dişler ortodontik tedavi ile kuvvet uygulanmadığı sürece kendiliğinden düzelmeyecektir.

Hatta 20 li yaşlarda bile alt ön bölge çapraşıklığının çeşitli nedenlerle kendiliğinden arttığı vakalar vardır.

DİŞ TELİ, ÇÜRÜK VE LEKE OLUŞUMUNA NEDEN OLUR

Tel kendiliğinden çürük ve leke oluşturan bir materyal değildir. Tel etrafında gıda birikimine neden olur. Hasta iyi fırçalayıp oo gıdaları uzaklaştırmazsa o zaman çürükler oluşur. Yani tel tedavisinde diş fırçalama çok önemlidir…

DİŞLERİN TEL İLE YERLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ DİŞ KÖKLERİNE VE KEMİKLERE ZARAR VERİR

tel tedavisi sırasında optimal kuvvet ( her diş için ideal olan kuvvet miktarı ) uygulandığı sürece kök ve kemiklere zarar verilmez. Tedaviyi uygulayan hekimin mutlaka ortodonti uzmanı olması gerekmektedir.

TEL TEDAVİSİNDEN SONRA DİŞLER ESKİ HALİNİ ALMAZ

Tel tedavisi bittikten hemen sonra pekiştirme süreci başlayacaktır. Dişlerin arkasından yapıştırılan, dışarıdan görünmeyen pekiştirme telleri ve hastanın bir süre kullanacağı pekiştirme plakları dişlerin eski halini almasını önleyecektir.

YAŞÇA BÜYÜK KİMSELER DİŞ TELİ TAKAMAZ, TAKSA DA İŞE YARAMAZ

Dişler problemler (çapraşıklık, dişlerin ayrı olması vb.) her yaşta ortodonti ile tedavi edilebilir. Ancak problem alt veya üst çenenin konumundaysa ( alt çene ileride veya geride, üst çene ileride veya geride ) yaşça büyük hastalarda tel tedavisine ek olarak çene konumunu düzeltmek için cerrahi müdahale gerekir.

TEL TEDAVİSİ ÇOK AĞRILI BİR TEDAVİDİR

Tel takılması sırasında hasta hiçbir ağrı hissetmez. Anestezi yapmaya da gerek yoktur. Tel takıldıktan sonra birkaç gün ağrı oluşur ancak çok şiddetli olmaz. Hastalar tedavi boyunca ayda bir görülür ve aktivasyon yapılır. Aktivasyondan sonra 1-2 gün yine ağrı olabilir ama sonra kendiliğinden geçer.

ORTODONTİK TEDAVİ İÇİN KALICI DİŞLERİN HEPSİNİN SÜRMESİ İÇİN 12 YAŞ BEKLENMELİDİR

Bir çocuğun ortodonti uzmanınailk muayene yaşı 6-7 yaş olmalıdır. Çünkü bazı ortodontik problemler için mümkün olan en erken zamanda müdahale gerekir. Hekim, ortodontik muayeneden sonra tedaviye başlamak için uygun olan yaşı belirtecektir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137