Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 23 yıldır görev yapan hemşire Ebru Temizsoy'un yoğun bakım servisinde tedavi gören bebeklerin ağrısız aspirasyonu için geliştirdiği yöntem, işlemin hem bebekler hem de hemşireler açısından kolaylaşmasını sağladı.

Solunum cihazına bağlı bebeklerin bakıldığı, ileri tıbbi girişimsel işlemlerin yapıldığı yoğun bir klinikte görevini sürdürdüğünü belirten Temizsoy, "Klinikte 64 hemşire ile çalışıyoruz, eğitim sorumlusu ve hekim hocalarımız ve diğer tıbbi destek personeliyle yaklaşık 110 kişilik ekibimiz var" dedi.

"Non-travmatik Aspirasyon Tekniği ödül aldı"

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin Hemşirelik Hizmetlerinin bilimsel çalışmalara çok önem verdiğini vurgulayan Temizsoy, şöyle konuştu:

"Zaman zaman çeşitli teknikler üzerinde çalışıyoruz. Geçen ay ABD'de Ulusal Neonatoloji Kongresi'ne (Yenidoğan Hemşireliği Kongresi) 3 araştırmayla katıldık. Bunlardan biri bebeklere uygulanan aspirasyon işlemiyle ilgiliydi. Aspirasyon işlemlerinde bebekler fazla ağrı yaşıyor, bu bir sünnet acısı kadar olabilecek bir ağrı.

Ağrının azaltılması ve diğer komplikasyonların önlenmesiyle ilgili bir çalışmaydı, adı da 'Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyon Uygulanan Bebeklerde Non-travmatik Aspirasyon Tekniği'. İkinci çalışmamız non invaziv mekanik ventilasyon uygulanan bebeklerin ağızdan anne sütüyle beslenmesiyle ilgiliydi. Üçüncü çalışmamız da anne sesi dinleterek bebeklere damar yolu açtık ve ağrılarını değerlendirdik, daha az ağrı duyduklarını gözlemledik."

Ağrının en az hissedildiği uygulamalar hedefleniyor

Temizsoy, ABD'deki kongreye bu 3 çalışmayla katıldıklarını belirterek, şunları söyledi:

"ABD'de düzenlenen 34. Yenidoğan Hemşireliği Kongresi, dünyadaki yenidoğan hemşirelerinin referans aldığı, yayınlarını okuduğu bir kongredir. Non-travmatik Aspirasyon Tekniği, kongrede 'En iyi Araştırma Ödülü' aldı. Bu teknik, ülkemizde düzenlenen Ulusal Neonatoloji Kongresi'nde de ödül almıştı. Geçen yıl Aralık ayından itibaren çalışmamızı tamamladık, yaklaşık 1,5 yıllık bir altyapısı var. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yaptığımız girişimlerde ağrının en az hissedildiği uygulamalar yapmak hepimizin hedeflediği bir durumdur. Geliştirdiğimiz bu uygulamanın dünya genelinde yaygınlaşmasını temenni ediyoruz."

"Tekniği uyguladığımız hastalarda ağrı puanı 2"

Aspirasyonun yenidoğan bebeklerde travmatik bir işlem olduğuna, bebeklere acı verdiğine ve kanamaya neden olabildiğine dikkat çeken Temizsoy, Non-travmatik Aspirasyon Tekniği ile ağrının daha az hissedildiğini ve fizyolojik bulguların daha iyi olduğunu anlattı.

"Araştırmamızda Türk Neonatoloji Derneğinin önerdiği ağrı skalasıyla değerlendirme yaptık, bu skalada 2 ve 6 ağrı puanları elde ettik. Çalışma yaptığımız grupta ağrı puanları oldukça düşük çıktı" diyen Temizsoy, çalışmada ağız ve burun mukozasına temas etmeden, kanamaya ve ağrıya neden olmadan daha hassas bir uygulama yaptıklarını dile getirdi.

"En büyük başarı klinik ekibimize ait"

Temizsoy, araştırma ekibinde 3 hemşire ve 2 hekimi olduğunu söyleyerek, araştırma verilerinin toplanmasını Hemşire Havva Aliustaoğlu ve Esra Çınar, araştırmanın tasarım, uygulama ve tüm danışmanlığını ise Doç. Dr. Sevilay Topçuoğlu ve Prof. Dr. Güner Karatekin'in yürüttüğünü belirtti.

Tekniği geliştirirken hastane yönetiminin de desteğini aldıklarını vurgulayan Temizsoy, "Büyük kliniklerde bir uygulamayı değiştirmek oldukça zordur, herkesin inanması ve kabul etmesi gerekiyor. Zeynep Kamil Neonatoloji Kliniği bu çalışmaya inandı ve destek verdi. Bu çalışmanın en büyük başarısı klinik ekibimize ait" dedi.