Uzmanlar uyardı: Hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor!

Sık sık tercih ettiğimiz kot pantolonlarının başkalarının hayatını kararttığını hatta bazen yaşamdan koparttığını biliyor muydunuz? Bunun sebebi ise kot pantolonu taşlama başta olmak üzere birçok iş kolunda çalışan insanların maruz kaldığı silikozis maddesidir. Binlerce kişinin uzun yıllar boyunca bu maddeyi soluyarak aslında hayatlarını tehlike attığını vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Kanan Abbaslı, silikozis hastalığı hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar uyardı: Hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor!

Bir meslek hastalığı olan silikozis, doğada kristal veya kristal olmayan formda bulunan silika mineralinin çeşitli işlemlere tabi tutulduğu sırada toz olarak yutulmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Silika içeren maddelere; kesme, yontma, delme, kırma gibi işlemler uygulanması sonucunda toz haline gelen materyalin solunmasıyla sağlık için çok ciddi bir tehlike oluşturan silikozis hastalığı, özellikle de akciğerlerde ciddi tahribata yol açar. Çünkü solunan toz akciğerlere ulaşarak yapışır. Çok sık görülen solunum yolu hastalıklarının başında gelen silikozis, çok az belirti vererek sinsi bir şekilde ilerler. Bu durum hastalığın teşhisini zorlaştırdığı gibi hayati tehlikelere de yol açar.

ETKİLERİ SONRADAN ORTAYA ÇIKABİLİYOR!

Bazı meslek gruplarında çalışan kişilerde görülen silikozis hastalığı, bu maddenin solunmasıyla ortaya çıkıyor. Silikozis hastalığı çok sinsi ilerlediği için belirtileri genellikle 50 ve 60 yaşlarında görülüyor. Hastalık ilerledikçe akciğerlerdeki koruyucu mekanizmalar zayıflıyor bu durum akciğer yetmezliği, verem, akciğer kanseri gibi hastalıklara karşı vücudu savunmasız hale getiriyor. Solunan slika tozuna bağlı olarak akciğerlerde fibrozis ismi verilen katılaşma meydana geliyor. Bu katılaşma hastalığın ivme kazanmasına neden oluyor.

Birkaç ay boyunca yüksek miktarda silika içeren tozlara maruz kalınması durumunda akut silikozis gelişir. Daha kısa sürede çok fazla silikozis içeren toza maruz kalma durumunda ise hızlanmış silikozis meydana gelir. Genellikle 2-5 yıl arasında bu hastalık görülür. %30’dan daha az kuartz içeren tozun 10 yıldan daha uzun süre solunmasıyla ise kronik silikozis oluşur.

BU BELİRTİLER SİLİKOZİS HASTALIĞINI İŞARET EDİYOR OLABİLİR

Kuru öksürük,

Nefes darlığı,

Ses kısıklığı,

Göğüs ağrıları,

Vücutta meydana gelen morarmalar,

Kanlı öksürük,

Günlük işleri yaparken zorlanma,

Normal zamanlarda sarf edilen eforun giderek azalması,

Efor sarf ederken çabuk yorulma.

Kimler risk taşıyor?

Madende çalışanlar,

Taş ocaklarında çalışan kişilerde,

Oto boyamada çalışanlarda,

Kot pantolon boyama işinde çalışanlar,

Tünel işinde çalışanlar,

Çimento fabrikası çalışanları,

Cam endüstrisi çalışanları,

Diş teknisyenleri,

Kimyasal maddelerin kullanıldığı iş kollarında çalışanlar.

TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Silikozis hastalığının şu an için bilinen bir tedavisi yoktur ancak hastalığın ilerlemesini önleyici tedbirler söz konusudur. Bunun başında hastalık teşhisi konulmuş kişilerin bu maddeye marufiyetinin sonlandırması gelmektedir. Çünkü kişi hastalığına rağmen bu maddeye maruz kalırsa hastalık ilerlemeye ve hayatı tehdit etmeye devam edecektir. Bu durum solunum yetmezliğine, akciğerin iflasına ve akciğer nakline kadar götürebilir. Doğru olan bir an önce o çalışma ortamından uzaklaşmak ve uzman bir doktora gitmektir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137